Ga naar de inhoud
Vanaf 1 april

Essent verlaagt de prijzen ook, maar nog wel boven prijsplafond

De verwarming lager om energie te besparen. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Robert Hoetink

Alle klanten van energiebedrijf Essent met een variabel contract gaan vanaf 1 april de helft minder betalen. Dat nieuwe tarief ligt nog wel boven het prijsplafond van de overheid.

Dit betekent dat alleen mensen die meer stroom en gas verbruiken dan de grens van dat plafond gaan profiteren. Volgens het energiebedrijf betreft dat ongeveer de helft van de mensen met een variabel tarief. De nieuwe tarieven gelden tot en met juni

Halvering tarieven

Op 1 april gaat het tarief voor stroom met 52 procent omlaag naar zo'n 0,48 euro per kilowattuur. Voor gas betalen Essent-klanten 47 procent minder: 1,82 euro per kubieke meter. De tarieven voor het prijsplafond zijn 0,40 euro per kilowattuur stroom en 1,45 euro per kuub gas.

Vattenfall
Lees ook:
Vattenfall verlaagt tarieven vanaf 1 april na daling inkoopprijzen energie

Essent is niet de eerste energieleverancier die de tarieven verlaagt. Budget Energie dook al wel onder het prijsplafond. Vattenfall zit daar nog boven, maar vaste klanten met loyaliteitskorting komen wel lager uit dan het gegarandeerde maximumtarief.

Behalve lagere variabele tarieven zegt Essent ook weer vaste contracten aan te willen bieden. Dat zou in het voorjaar moeten gaan gebeuren. Concurrent Eneco gaat dit ook doen, maakte het bedrijf gisteren bekend. Bij Eneco gaat het om contracten voor een half jaar. 

Nieuwe regels

Het initiatief van de twee bedrijven om klanten langere contracten aan te bieden is niet los te zien van de nieuwe regels van de ACM die op 1 april ingaan.

Door die regels kunnen energiebedrijven een hogere boete vragen van klanten die hun vaste contract voortijdig verbreken. Dat zou hen de zekerheid moeten geven om meer gas en stroom voor de langere termijn in te kopen.