Ga naar de inhoud
Inchecken met bankpas

NS: 70.000 keer in- en uitgecheckt met betaalpas in eerste week

Vervoerbedrijven willen snel nieuwe betaalmethodes invoeren die de ov-chipkaart vervangen. Beeld © ANP

In de eerste week dat reizigers bij de Nederlandse Spoorwegen konden in- en uitchecken met een bankpas, telefoon of creditcard hebben zo'n 70.000 reizigers dit gedaan. In het weekend maakten meer reizigers van die mogelijkheid gebruik dan doordeweeks.

"We begonnen op de eerste dag met 7.000 reizigers die met een betaalpas incheckten. Later in de week werden dat er meer met een piek in het weekend", aldus een woordvoerder van de NS.

Dit komt omdat er op zaterdag en zondag meer gelegenheidsreizigers zijn, die bijvoorbeeld de trein nemen voor een dagje uit. Zij hebben vaak geen ov-chipkaart. 

Of nu ook meer mensen met de trein gereisd hebben die anders de auto zouden pakken, is onduidelijk. De NS kon die vraag van RTL Z niet beantwoorden. Ook is er nog geen beeld of de nieuwe betaalkeuze succesvol genoemd mag worden.

"Dagelijks nemen één miljoen reizigers de trein. Grofweg 10.000 mensen per dag betaalden dus met hun pinpas. Het is afwachten hoe dit in de loop van de tijd gaat lopen, dat is koffiedik kijken."

Wat
Lees ook:
Wat als ik rood sta? Vijf vragen over inchecken met bankpas voor trein

De nieuwe betaalmethode werd 31 januari landelijk geïntroduceerd na een testperiode onder een geselecteerde groep gebruikers. Als de conducteur de kaartjes komt controleren, leg je de (digitale) betaalpas of creditcard tegen het controleapparaat.

Rood staan

Als je rood staat, kun je nog wel uitchecken en langs de bewakingspoortjes. Je kunt dan niet meer met die bankpas reizen tot je weer genoeg geld op je rekening hebt staat en de schuld vereffend is.

Als je je pas hebt geblokkeerd omdat hij is gestolen, kun je er niet mee reizen. Dan komt de pas ook op de zogeheten deny-lijst te staan en weten de incheckpoortjes en -paaltjes dat. Die lijst wordt elke 3 tot 5 minuten geüpdatet.

Vanaf
Lees ook:
Vanaf dinsdag in heel Nederland inchecken met bankpas in trein

Alleen tweede klas zonder korting

Wie incheckt met z'n betaalpas betaalt het volle tarief voor de tweede klas. Met korting reizen is niet mogelijk, ook kun je zo geen reis voor de eerste klas betalen. Het systeem is dan ook vooral bedoeld voor incidentele reizigers. Die moesten tot nu toe, zelfs als het maar om één reis ging, een ov-chipkaart kopen om te kunnen reizen. Dat kost 8,50 euro.

Een eenmalige chipkaart kopen – een papieren kaartje met chip – kon ook, maar dan betaalde je 1 euro extra per reis.