Ga naar de inhoud
Maar afschrijving Rusland

Hogere energieprijzen zorgen ook bij BP voor recordwinst

Beeld © ANP

Net als Shell en Exxon Mobil, heeft de Britse olie- en gasproducent BP een recordwinst behaald over het afgelopen jaar. Het concern boekte een operationele winst van 28 miljard dollar (26 miljard euro), ruimschoots het dubbele vergeleken met een jaar eerder.

Dat blijkt uit de resultaten over het vierde kwartaal en het hele jaar, die BP vanochtend bekend maakte. De winstsprong is volledig toe te schrijven aan de hogere energieprijzen.

Afschrijving belang Rusland

Onder de streep resteerde echter een nettoverlies van 2,5 miljard dollar. Dat werd veroorzaakt door een enorme afschrijving op het belang in het Russische olieconcern Rosneft. Vanwege de oorlog en de westerse sancties heeft BP zich uit Rusland teruggetrokken. BP was bijna dertig jaar actief in het land.

Miljardenverlies
Lees ook:
Miljardenverlies voor BP door vertrek uit Rusland

Door de oorlog in Oekraïne gingen de prijzen van olie en gas vorig jaar hard omhoog. Daardoor werden de resultaten van energiebedrijven flink gestuwd.

Recordwinsten

Olie- en gasconcern Shell maakte vorige week een recordwinst bekend over 2022 van 38,4 miljard euro. Ook dat was meer dan een verdubbeling in vergelijking met de winst van een jaar eerder.

Het Amerikaanse ExxonMobil boekte vorig jaar eveneens een recordwinst, van 56 miljard dollar.

Shell
Lees ook:
Shell boekt hoogste winst in 115 jaar: ruim 36 miljard euro

Energietransitie

BP-topman Bernard Looney benadrukte vandaag in zijn presentatie dat BP investeert in de transitie naar duurzame energiebronnen, maar ook miljarden zal moeten blijven steken in olie en gas om te voorzien in de toekomstige energiebehoefte.

BP gaat er nu vanuit dat het bedrijf in 2015 het equivalent van zo’n 2,3 miljoen vaten olie zal produceren. In 2030 moet dat gedaald zijn tot 2 miljoen vaten. Dat betekent dat de productie zo'n 25 procent lager zal zijn dan in 2019. Eerder zette BP nog in op een reductie van 40 procent.