Ga naar de inhoud
Ruim 12 uur onbereikbaar

ING-baas over langdurige storing: 'Ik baal daar echt enorm van'

Topman Steven van Rijswijk van ING Bank. Beeld © ANP / Evert Elzinga

ING-topman Steven van Rijswijk zegt 'echt enorm' te balen van de langdurige storing bij internetbankieren bij zijn bank gisteren. Het was lang onduidelijk hoe lang de storing zou duren. Dat zorgde voor flink wat boze reacties van klanten.

Gisteren konden rekeninghouders van ING Bank vanaf 10.00 uur 's ochtends niet meer inloggen op de website en de app van de bank. Uiteindelijk werd de storing pas na middernacht verholpen. 

'Moet uiteraard beter'

De oorzaak van de technische problemen had volgens de ING te maken met 'interne systemen voor gegevensuitwisseling'. Normaal gesproken communiceren deze systemen goed met elkaar, maar dat was gisteren niet het geval, meldde bank. 

"Wij bieden er ook onze excuses voor aan, het moet uiteraard beter", zegt Van Rijswijk. Dat geldt zeker voor een bank die zich erop voorstaat dat het voornamelijk digitaal is, voegt hij toe. De precieze oorzaak van de storing nog verder wordt onderzocht.

Storing
Lees ook:
Storing bij ING na uren voorbij

Er was volgens Van Rijswijk geen sprake van een cyberaanval. Dat soort aanvallen, waaronder een DDoS-aanval waarmee kwaadwillenden proberen een site onbereikbaar te maken, krijgt ING dagelijks, aldus Van Rijswijk. "Maar de impact daarvan is voor onze klanten tot nu toe gelukkig beperkt gebleven."

'Kan niet in supermarkt betalen' 

Banken hebben wel vaker problemen met hun systemen waardoor klanten niet kunnen bankieren, maar de 12 uur durende storing van ING was wel uitzonderlijk lang. Dit leidde tot flink wat chagrijn bij klanten. 

Ze klaagden op sociale media onder meer dat ze geen kaartjes voor een festival konden kopen, en dat sommigen bij de supermarkt niet met hun mobiele telefoon konden betalen.

Klanten van ING konden tijdens de storing wel pinnen, ook via de telefoon, en geld opnemen.

ING
Lees ook:
ING sluit hoofdkantoren op vrijdag: 'Lage bezetting, dure energie'