Hanne Buis, de ontslagen bestuurder van Schiphol, vertrekt waarschijnlijk niet met lege handen bij de luchthaven. Het bedrijf kan haar een ontslagvergoeding uitkeren ter hoogte van één jaarsalaris. Het gaat om een bedrag dat tegen de 400.000 euro aanhikt.
Hoe hoog het bedrag is dat Buis exact meekrijgt, is onbekend. De luchthaven wil er verder niets over kwijt, dat is zo afgesproken met de directeur, laat een woordvoerder weten.
Zo is onduidelijk of er überhaupt een afspraak is gemaakt over een ontslagpremie, maar dat ligt wel in de rede aangezien zij de laan is uitgestuurd.

Omdat Schiphol een zogeheten staatsdeelneming is, mag het bedrijf geen ongelimiteerde vertrekpremies betalen aan bestuurders. Een ontslagvergoeding mag maximaal een jaarsalaris bedragen. In het geval van Buis gaat het dan om minimaal 377.064 euro.
Jaarsalaris
Mogelijk is het meer, want bovengenoemde bedrag is het jaarsalaris in 2021. Dat is het laatste jaar waarover cijfers bekend zijn. Wat haar salaris vorig jaar was, wil de woordvoerder ook niet zeggen.
Ook over de exacte reden van haar ontslag blijft de luchthaven vaag. Het zou gaan om 'een verschil van inzicht', een nette manier om ruzie te omschrijven. Die draaide om hoe het dagelijkse reilen en zeilen op de luchthaven aangestuurd moet worden.

Ondanks pogingen om 'het verschil te overbruggen' was er volgens de raad van commissarissen geen andere optie dan het contract met Buis te beëindigen. Het conflict is klaarblijkelijk zo hoog opgelopen, dat ze ook niet hoeft te blijven om een eventuele opvolger in te werken. De laatste dag van deze maand is tevens haar laatste werkdag.
Nieuwe topman
Het vertrek van Buis is volgens vakbondsman Reinier Castelein 'een voorspelbaar gevolg' van het aantreden van interim-topman Ruud Sondag. Die heeft sinds 1 november vorig jaar de touwtjes in handen op de luchthaven.
Hij vervangt, vooralsnog tijdelijk, de opgestapte topman Dick Benschop. Die stapte op na de chaos vorig jaar op het vliegveld vanwege een tekort aan beveiligingspersoneel.
'Daadkrachtig doen'
"Als je een nieuwe bezem bent, wil je schoonvegen. En dan wil je daadkrachtig dingen doen, zoals het verschuiven van poppetjes", zegt Castelein, voorzitter van vakbond De Unie. "De operationeel directeur is makkelijk te vervangen."

Volgens hem is er echter wel meer aan de hand 'dan een directeur die de zaken niet op orde heeft'. Hij vraagt zich af of een ander de problemen op de luchthaven 'anders had gedaan'.
"Dit is de wereld die ze heeft aangetroffen toen ze op deze functie kwam", zegt hij, onder meer doelend op langdurige contracten met externe bedrijven voor de beveiliging en bagageafhandeling op de luchthaven.