Ga naar de inhoud
Festivalorganisators

Dance-ondernemers achter Kingsland slaags over Amsterdamse nachtclubs

E&A Events organiseert onder meer het populaire Kingsland Festival. Beeld © ANP

De relatie tussen dance-ondernemers Alex Hes en Essam Jansen, de oprichters van het evenementenbedrijf achter succesvolle festivals als Kingsland en Don’t Let Daddy Know, is bekoeld. De ex-zakenpartners vechten een conflict uit over de financiering van twee Amsterdamse nachtclubs.

De 33-jarige ondernemers richtten in 2008 het evenementenbedrijf E&A Events op, dat uitgroeide tot een organisator van bekende muziekshows en festivals. Naast evenementen als Kingsland Festival en Don't Let Daddy Know produceert het bedrijf ook shows voor wereldberoemde DJ's als Martin Garrix.

Dankbaar

Afgelopen zomer meldde het bedrijf dat er een einde aan de samenwerking was gekomen. Hes nam de aandelen in het evenementenbedrijf over van Jansen, die zich ging richten op zijn carrière als DJ. "We zijn dankbaar voor de succesvolle samenwerking met Essam", blikte Hes destijds positief terug.

Nu blijken de voormalige zakenpartners toch met elkaar in aanvaring te zijn geraakt. Voor de Amsterdamse rechtbank vechten zij een conflict uit over de financiering van twee Amsterdamse nachtclubs.

Nachtclubs

Naast het evenementenbedrijf dat nu dus volledig in handen van Hes is, blijken de ondernemers namelijk ook nog een gedeeld bedrijf te hebben. Dat bedrijf bezit belangen in de Amsterdamse nachtclubs Nova en Maïa.

ADE:
Lees ook:
ADE: zo veel geld gaat er om in de wereld van de dancemuziek

Via het bedrijf E&A Adventures bezitten zij de helft van de aandelen in deze nachtclubs aan het Leidseplein, waaraan het bedrijf ook 830.000 euro heeft geleend. Door de coronapandemie zijn de horecagelegenheden in de financiële moeilijkheden gekomen, waardoor er nu geld bij moet.

Geld nodig

Over de wijze van financiering zijn de ondernemers het niet eens. Volgens Hes moet de benodigde 50.000 euro via het bedrijf E&A Adventures lopen. Jansen wil zijn deel echter alleen rechtstreeks aan de clubs uitlenen, omdat hij niet meer via het gezamenlijke bedrijf wil investeren.

Hes sleepte Jansen daarom voor de rechter. Volgens de dance-ondernemer schaadt zijn voormalige zakenpartner de belangen van het bedrijf, en moet hij als bestuurder worden geschorst.

Geen wanbeleid

Voor de rechtbank kwam Jansen op zijn beurt met een tegeneis; hij wil dat Hes hem 60.000 euro betaalt wegens afspraken die afgelopen zomer werden gemaakt rond zijn vertrek bij het evenementenbedrijf.

Uit een onlangs openbaar geworden uitspraak blijkt dat de Amsterdamse voorzieningenrechter geen aanleiding ziet om Jansen bij E&A Adventures te schorsen. "Van wanbeleid als bestuurder waarvoor een onmiddellijke schorsing geboden zou zijn, is niet gebleken", aldus de uitspraak.

Moeilijk verder

"Wel is duidelijk geworden dat partijen moeilijk met elkaar verder kunnen", constateert de rechtbank. "Ze doen er goed aan om met elkaar de voorwaarden te bespreken waarop aan hun samenwerking een einde kan komen." Ook moet Hes Jansen 10.000 euro betalen.

Jansen kon vanochtend nog geen toelichting op de zaak geven. "Het is ook niet zo interessant, want het gaat om iets kleins", laat hij weten. Wel zinspeelt hij op eventuele vervolgrechtszaken. Hes zegt geen behoefte te hebben aan commentaar. "De zaak spreekt voor zich, dat lees je in het vonnis."

Corona
Lees ook:
Corona en inflatie nekken hip horecahuis achter Happyhappyjoyjoy
Bron: RTL Z / Mathijs Smit