Ga naar de inhoud
Geldverslindende vliegsimulator

Investeerders in failliet Avion zien 30 miljoen euro verdampen

Zakenbank Kempen stak miljoenen in failliet Avion. Beeld © ANP

Investeerders hebben afgelopen jaren 30 miljoen euro in de Nederlandse bouwer van vliegsimulators Avion gestoken. Door het faillissement kunnen zij nu naar het grootste deel van dat geld fluiten.

Dat blijkt uit het eerste faillissementsverslag, dat curator Michel Moeijes gisteren deponeerde.

Wereld veroveren

Avion in Nieuw-Vennep werd in 2015 opgericht en ontwikkelde samen met technologiebedrijf VDL de Phantom 320, een geavanceerde simulator die de vlucht van het populaire verkeersvliegtuig Airbus 320 nabootst.

Het bedrijf zei met de simulator de wereld te willen veroveren, en investeerders 5Square en Kempen Private Equity Fund staken miljoenen in die belofte. Ook ontving Avion aanzienlijke overheidssubsidies.

Nederlands
Lees ook:
Nederlands Avion wilde met vliegsimulator de wereld veroveren, maar is nu failliet

Toen de markt in 2020 werd getroffen door corona, en daarna niet meer aantrok ging het bedrijf eind november failliet.

Investering 30 miljoen

Uit het gisteren gedeponeerde eerste faillissementsverslag blijkt dat de investeerders in totaal maar liefst 30 miljoen euro in het failliete bedrijf hebben gestoken.

Volgens het verslag maakte het bedrijf tussen 2018 en 2021 in totaal bijna 22 miljoen euro verlies, op een totale omzet van 2,8 miljoen euro. De resultaten over 2023 zijn nog niet bekend.

Nog geen doorstart

In november zei curator Moeijes te verwachten vóór de Kerst een doorstart te kunnen bewerkstelligen, maar dat blijkt nog niet te zijn gelukt.

Volgens het verslag bekeken 23 van 50 potentiële gegadigden een informatiepakket. Op basis daarvan deden 6 partijen een niet-bindende bieding. De curator zegt momenteel met de drie hoogste bieders te onderhandelen over een doorstart.

Miljoenen tegoed van piloten

Uit het verslag blijkt dat het investeringsfonds van zakenbank Kempen & Co in ruil voor bijna 5 miljoen euro aan leningen twee simulatoren in onderpand kreeg. Opleidingstegoeden werden in onderpand gegeven aan zowel Kempen als het Innovatiefonds Noord-Holland.

Dat laatste onderpand betreft ruim 3,6 miljoen euro die dochterbedrijf Avion Training nog tegoed heeft van piloten en studenten die in het verleden vliegopleidingen volgden.

Of al dat geld daadwerkelijk wordt betaald, is onzeker. "Er lopen diverse betaalregelingen", aldus het verslag. "Een incassoprocedure voor onwillige debiteuren was in voorbereiding."

Nederlands
Lees ook:
Nederlands techbedrijf Ampyx failliet, geen nieuwe investeerders gevonden