Ga naar de inhoud
Online aankoop

Duur parfum geopend en getest, toch moet klant geld terugkrijgen

De winkel moet de man het geld van de geopende flessen parfum terugbetalen. Beeld © Getty Images.

Een Amsterdamse drogisterij moet een consument 476 euro terugbetalen. De man kocht online twee flesjes parfum. Die maakte hij na bezorging open om te testen hoe ze roken. Volgens de winkel verviel hiermee het recht om de flessen te retourneren, maar de kantonrechter denkt er anders over.

De rechtszaak draait om het herroepingsrecht. Aankopen die je online hebt gedaan, moet je binnen twee weken kunnen terugsturen zonder reden te noemen. Daar zijn uitzonderingen op.

Consumenten hebben geen recht op ontbinding van het koopcontract bij producten die om hygiëneredenenen of gezondheidsredenen niet teruggestuurd mogen worden. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om gebruikt ondergoed, gebruikte tandenborstels en gebruikte lippenstift.

Geen uitzondering op de wet

Volgens de winkel gold deze regel ook voor parfum. In de algemene voorwaarden staat dat geopende parfum niet terug wordt genomen. Maar de kantonrechter vindt dat parfum niet onder de uitzondering in de wet valt.

De man had de verpakking mogen openen als vergelijkbare producten in de winkel ook zonder verpakking zijn uitgestald. Dat de winkel de teruggestuurde parfum naar eigen zeggen niet meer kan verkopen, doet er niet toe.

De gebakken lucht van parfums: een miljardenindustrie voor luxe merken

02:55

Testers opsturen

De consument is ook niet aansprakelijk voor waardevermindering als het product is gebruikt, in dit geval om de geur te ruiken. De drogisterij had ook testers mee kunnen sturen om dit te voorkomen. Dat advies wordt zelfs bij dure parfums specifiek gegeven in een Europese richtlijn rondom consumentenrecht.

Als de drogisterij dat had gedaan en de man had de verpakking geopend en de parfum geroken, dat had de winkel wel gelijk gehad, meent de rechter. De drogist moet het geld dus terugbetalen en de klant krijgt gelijk.

Dat de winkel op zijn beurt het parfum weer terugzond aan de klant, doet er volgens de rechter niet toe. De man moet de flesjes wel weer opnieuw terugsturen, maar krijgt dan zijn geld terug. De winkel moet ook nog eens 345 euro betalen voor een deel van de kosten van de rechtszaak.