Ga naar de inhoud
Koers keldert

Oprichters Fastned cashen voor 52 miljoen euro aan aandelen

Fastned-oprichter Bart Lubbers casht 17,5 miljoen euro Beeld © ANP

De oprichters van Fastned en het investeringsvehikel van de familie Lubbers gaan een deel van hun belang in het elektrische oplaadbedrijf verzilveren. Zij verkopen elk maximaal 380.000 aandelen, tegen de huidige koers goed voor zo'n 52 miljoen euro.

Dat is af te leiden uit een mededeling die Fastned gisterenavond deed naast de presentatie van de omzetcijfers van vorig jaar. Op de beurs verloor Fastned vanochtend bijna 7 procent van zijn waarde.

Fastned is een bedrijf dat een Europees netwerk snellaadstations voor elektrische auto’s langs de snelwegen opbouwt. Het bedrijf werd in 2012 opgericht door ondernemers Bart Lubbers (de zoon  van oud-minister-president Ruud Lubbers) en Michiel Langezaal.

Verliezen

Fastned exploiteert inmiddels 244 stations, waarvan 150 in Nederland. Vorig jaar boekte het bedrijf een omzet van 36 miljoen euro. Sinds de oprichting heeft bedrijf verlies gemaakt.

Wie
Lees ook:
Wie is Bart Lubbers, de man achter beursganger Fastned?

In de huidige presentatie van de resultaten over vorig jaar staat niet vermeld hoeveel het verlies in 2022 bedroeg. "Met die cijfers komen wij in maart", aldus woordvoerder Frans Middendorff van Fastned.

In 2021 maakte Fastned bijna 25 miljoen euro verlies op een omzet van 12,5 miljoen euro. In de eerste helft van vorig jaar was dat een verlies van ruim 11 miljoen op een omzet van 12,5 miljoen euro. Ook over heel 2022 zei Fastned nog een verlies te verwachten.

Oprichters cashen

In aanvulling op de omzetcijfers over 2022 laat Fastned weten dat oprichters Lubbers en Langezaal en investeerder Breesaap ​​dit jaar elk maximaal 380.000 aandelen willen verkopen. Breesaap is het investeringsvehikel van de familie Lubbers.

Uit een berekening van RTL Z blijkt dat die verkopen hen tegen de slotkoers van gisteren van 46,20 euro elk ruim 17,5 miljoen euro oplevert, oftewel samen ruim 52 miljoen euro.

Belangen spreiden

Volgens Fastned verkopen Lubbers, Langezaal en Breesaap een deel van hun aandelen om hun beleggingsportefeuilles te diversifiëren, belasting te kunnen betalen en familieleningen terug te betalen die ooit werden verschaft om Fastned mee op te zetten.

De aandeelhouders verkopen hun stukken in kleine plukjes via ABN Amro. De verkoop voor het einde van dit jaar worden afgerond. "Er is gekozen om de aandelen gradueel te verkopen, om te voorkomen dat het de koers beïnvloedt", licht woordvoerder Middendorff toe.

Grootaandeelhouders

De aandelenverkoop betekent niet dat de oprichters met hun miljoenen gaan rentenieren, benadrukt hij. "Rentenieren is zeker niet hun bedoeling." Zowel president-commissaris Lubbers als bestuursvoorzitter Langezaal zullen bij Fastned betrokken blijven, aldus het bedrijf.

Fastned
Lees ook:
Fastned groeit snel: omzet laadnetwerk verdrievoudigd

Op dit moment bezit Lubbers nog een belang van 39 procent in Fastned, en Langezaal 24 procent. Investeringsmaatschappij Breesaap van de familie Lubbers heeft 6 procent van de aandelen. Door de verkopen zullen de belangen van de twee oprichters met een handvol procentpunten dalen, en dus nog steeds aanzienlijk blijven.

Koersval

Beleggers reageerden negatief op de jaarcijfers en de aandelenverkoop door de oprichters. Op de Amsterdamse effectenbeurs duikelde Fastned vanochtend flink. Om 12 uur noteerde het aandeel 43,16 euro, een verlies van 6,7 procent. De AEX-index stond op een bescheiden winst van 0,4 procent.

Erven
Lees ook:
Erven Lubbers bouwen Breesaap om tot duurzame investeerder