Ga naar de inhoud
Last van salmonellabesmetting

Tony's Chocolonely maakt veel hogere omzet, maar nauwelijks winst

Door een salmonellabesmetting in een fabriek van een leverancier lag de productie bij Tony's zeven weken stil. Beeld © ANP

Tony's Chocolonely boekte vorig jaar een flinke omzetstijging, maar geld werd er nauwelijks mee verdiend. Van de ruim 133 miljoen euro omzet bleef onderaan de streep nog geen ton over. De omzet had hoger uit kunnen vallen als er geen salmonellabesmetting geweest was in de chocoladefabriek in België.

De schade daarvan wordt nog afgehandeld met de verzekeraar. Door de besmetting lag de productie 7 weken stil en konden er voor Sinterklaas geen letterrepen worden gemaakt. Ook konden een tijdje geen bestellingen worden geleverd aan een aantal klanten.

Desondanks kochten we voor liefst 133 miljoen euro aan chocolade van Tony's Chocolonely in het boekjaar dat eindigde op 30 september. Dat is bijna 22 procent meer dan de 109,6 miljoen euro van een jaar eerder.

Duurzame
Lees ook:
Duurzame producten? 'We willen wel, maar prijs is ook belangrijk'

Winstje

Onderaan de streep werd er slechts een mager winstje van nog geen 73.000 euro behaald. Dat is een winstmarge van 0,05 procent.

Dat kwam onder andere doordat Tony's te maken had met hogere kosten, zoals voor personeel en verkoop. Deze stegen meer dan de omzet. 

Ook werd het duurder om de chocoladerepen te vervoeren door de hoge brandstofprijzen. Verder gooide de hoge inflatie roet in het eten.

 

Tony's
Lees ook:
Tony's Chocolonely uit lijst slaafvrije chocolademakers

Tony's laat zich er op voorstaan dat het een maatschappelijk doel heeft, dus meer dan winst maken. Maar als een bedrijf wil blijven bestaan, dan moet er toch voldoende winst worden gemaakt.

Op twee na laagste resultaat in 10 jaar

Het winstje over vorig jaar was wel beter dan het verlies van bijna 4,7 miljoen euro over het boekjaar 2020/2021. Toen moest Tony's een afboeking van 5 miljoen euro doen omdat de plannen voor een fabriek annex pretpark in Zaandam niet doorging.

Maar het was wel, afgezien van het verlies en een minieme winst in boekjaar 2018/2019 het slechtste resultaat  sinds 2012, toen de omzet maar 4,5 miljoen euro was en Tony's voor het eerst een jaarverslag uitbracht.

Tony’s
Lees ook:
Tony’s Chocolonely koopt Belgische chocoladefabriek

Omzetdaling in Nederland

Nog altijd is Nederland verreweg het belangrijkste land voor Tony's. Hier komt 45 procent van de omzet vandaan. Maar de omzet daalde wel met 2 procent. In de andere landen waar Tony's actief is name de omzet wel toe, wat de omzetdaling in Nederland ruimschoots goed maakte.

Na Nederland zijn het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten de belangrijkste markten. Vooral in de VS nam de omzet toe, met 57 procent.