Ga naar de inhoud
Lagere marge

Omzet Jumbo boven 10 miljard euro, goedkoper huismerk populair

Een klant bij Jumbo in Den Haag. Beeld © ANP Foto

Supermarktconcern Jumbo heeft vorig jaar, ondanks verschillende tegenslagen, voor het eerst de grens van 10 miljard euro omzet doorbroken. Dat komt vooral door een 'sterke groei' in de verkoop van goedkopere huismerkproducten, maakt het bedrijf bekend.

Consumenten gaven vorig jaar 3,2 procent meer uit bij de supermarktketen dan in 2021. Die groei is volgens Jumbo 'licht hoger' dan die in de totale branche. Het marktaandeel van Jumbo in Nederland ligt momenteel op 22 procent.

De totale omzet van Jumbo Groep (inclusief restaurantformule La Place) kwam in 2022 uit op 10,3 miljard euro, een groei van 3,7 procent. La Place leverde een bijdrage van 107 miljoen euro, ruim een verdubbeling ten opzichte van coronajaar 2021.

Genoegen met lagere marge

Ton van Veen, die tijdelijk leiding geeft aan de directie van Jumbo, zegt tegelijkertijd te zien dat steeds meer mensen door de fors gestegen prijzen van energie en levensmiddelen moeite hebben om rond te komen. "Dat is zorgwekkend, en daarom doen we er alles aan om prijsstijgingen te bedwingen en boodschappen doen voor iedereen toegankelijk te houden", aldus de commissaris.

De vraag naar producten in het goedkopere segment nam het afgelopen jaar toe, zag de supermarkt. Met name de vraag naar huismerkproducten steeg sterk. Jumbo wil dat leveranciers hun prijsstijgingen maar matig doorberekenen. De keten zegt zelf genoegen te nemen met een 'lagere marge op essentiële artikelen'. 

Gebeurtenissen rond Van Eerd 'veel impact'

Dat Jumbo met hun omzetgroei vorig jaar net boven de marktgroei zaten, verbaast retaildeskundige van ING Dirk Mulder een beetje. "Ik kreeg juist het idee vanuit de markt dat zij de groei niet helemaal konden bijbenen. Door de inflatie komt het besteedbare inkomen van consumenten onder druk te staan, en met name prijsvechters als Lidl, Aldi en Nettorama profiteren daarvan. Ik ben dan ook benieuwd hoe Jumbo het doet in vergelijking met andere servicesupermarkten als Albert Heijn en Plus." 

'Tonnen
Lees ook:
'Tonnen cash aangetroffen tijdens inval bij teruggetreden Jumbo-topman'

Van Veen vervangt de veelbesproken topman Frits van Eerd, die in september door de FIOD werd opgepakt omdat hij verdachte is in een witwaszaak, en vervolgens moest terugtreden. Het OM zei eerder dat de witwaspraktijken plaatsgevonden zouden hebben via onder meer vastgoedtransacties, autohandel en sponsoring in de motorcross.

Omstreden WK-reclame

Volgens Van Veen hebben de gebeurtenissen rond Frits van Eerd 'veel impact' op Jumbo. Hij wijst erop dat het onderzoek van het OM zich niet op Jumbo richt. Het bedrijf liet desondanks een onafhankelijk onderzoek doen naar de sponsoractiviteiten. Dit onderzoek is inmiddels afgerond. "Hieruit zijn binnen Jumbo geen strafbare feiten of onregelmatigheden naar voren gekomen', aldus Van Veen.

Naast de affaire rondom Van Eerd kreeg de keten ook bakken kritiek op hun reclame voor het WK Voetbal. In de reclame zijn in oranje uitgedoste bouwvakkers te zien die de polonaise lopen. Het beeld staat in schril contrast met de duizenden arbeidsmigranten in Qatar die zijn omgekomen bij onder meer de bouw van stadions.

Ook op persoonlijk vlak was het een bewogen jaar voor het bedrijf: grondlegger en president-commissaris Karel van Eerd overleed vorige maand op 84-jarige leeftijd.

Net als andere supermarkten kreeg Jumbo in de zomer te maken met boerenprotesten door het hele land:

Betonblok voor ingang distributiecentrum in Beilen, ook acties op andere plekken

00:50

Meer Belgische vestigingen

In 2023 moeten er vijf vestigingen van La Place bijkomen, staat in de plannen van Jumbo. Ook opent de keten naar verwachting tien nieuwe supermarkten in België en drie in Nederland.

Van Veen kan niet zeggen "of en wanneer" de boodschappenprijzen stabiliseren. Dat komt door de onzekere marktomstandigheden. "Het is onoverkomelijk dat de huidige marktsituatie een opwaarts effect heeft op onze bedrijfskosten." 

Omstreden
Lees ook:
Omstreden WK-reclame Jumbo van televisie gehaald na lading kritiek