Ga naar de inhoud
Ondanks splitsing

Fluor raakt onderhoudsreus Stork aan de straatstenen niet kwijt

Stork heeft ruim 2000 werknemers in Nederland. Beeld © ANP

De verkoop van het industriële onderhoudsbedrijf Stork door het Amerikaanse moederconcern Fluor heeft opnieuw vertraging opgelopen. Omdat Fluor er maar niet van af kwam, werd het bedrijf afgelopen voorjaar opgesplitst om het dan maar in onderdelen te verkopen. Ook dat is voorlopig mislukt.

Wel verkocht moederbedrijf Fluor begin deze maand enkele kleine bedrijfsonderdelen van Stork in Australië en Nieuw-Zeeland.

Woordvoerder Brian Mershon van Fluor, de afdeling woordvoering van het in Utrecht gevestigde Stork en voorzitter Jan Plat van de Centrale Ondernemingsraad reageerden vandaag nog niet op verzoeken om een toelichting op de nieuwe vertraging.

Technisch onderhoud

Stork Technical Services, vorig jaar goed voor een omzet van 1,6 miljard dollar, verzorgt wereldwijd het onderhoud aan technische installaties als chemische fabrieken en raffinaderijen. Het bedrijf telt 18.000 werknemers, waarvan ruim 2000 in Nederland.

Het bedrijf was ooit onderdeel van het industriële conglomeraat Stork, maar werd in 2015 voor 695 miljoen dollar verkocht aan de Amerikaanse bouw- en ingenieursgigant Fluor.

In de verkoop

Die overname liep uit op een gigantische mislukking. Na zware en aanhoudende verliezen zetten de Amerikanen Stork in januari 2021 weer in de etalage. Maar Fluor raakte het Nederlandse bedrijf afgelopen twee jaar aan de straatstenen niet kwijt.

Verkoop
Lees ook:
Verkoop industriegigant Stork vertraagd, opnieuw megaverlies

Begin dit jaar schreef het Amerikaanse moederbedrijf in haar jaarverslag nog te verwachten de verkoop van Stork 'begin 2022' te kunnen afronden. Dit voorjaar bleek dat mislukt, en koos Fluor voor een drastisch alternatief.

Opsplitsing

Stork zou worden opgesplitst, om het vervolgens in delen te verkopen. In mei liet Fluor weten in exclusieve onderhandelingen te zijn met een gegadigde voor de Europese bedrijfsonderdelen, veruit het grootste onderdeel van Stork. De Amerikanen verwachtten die verkoop in de tweede helft van dit jaar af te ronden.

Industriële
Lees ook:
Industriële onderhoudsgigant Stork gesplitst en in delen verkocht

Maar ook dat blijkt nu, vijf dagen voor het einde van het jaar, te zijn mislukt.

Verkoop Australië

Wel verkocht Fluor begin deze maand de dochterbedrijven van Stork in Australië en Nieuw-Zeeland. Die onderdelen zijn zo klein, dat het beursgenoteerde Fluor er niet eens een zelfstandig persbericht over uitgaf.

In de aankondiging door koper Enermech wordt niets gezegd over de omzet of werknemers, maar in de derde kwartaalcijfers van Fluor werden deze bedrijfsonderdelen aangeduid als 'niet van materieel belang'.

Fluor wil Stork USA houden

In de presentatie van die kwartaalcijfers liet Fluor vorige maand weten de Amerikaanse onderdelen van Stork inmiddels uit de verkoop te hebben gehaald. Die bedrijfsonderdelen worden geïntegreerd in de divisie Urban Solutions.

Vorige maand bleek overigens wel dat Fluor nog steeds af wil van de Europese onderdelen van Stork.

"Met betrekking tot de Europese activiteiten van Stork hebben we voortgang gemaakt met de onderhandelingen met de voorkeursbieder. We verwachten daar op korte termijn meer details over te kunnen geven", zei financieel bestuurder Joe Brennan zeven weken geleden.

Hoe
Lees ook:
Hoe de overname van Stork door Amerikanen eindigde in tranen