Ga naar de inhoud
Van donker- naar lichtblauw

Supermarktketen Jan Linders houdt op te bestaan na deal met Albert Heijn

Een filiaal van Jan Linders in Erp, Noord-Brabant. Beeld © ANP / Rene van den Berg

Supermarktketen Jan Linders, een begrip in het zuiden van Nederland, houdt op te bestaan. De meeste filialen worden omgebouwd tot winkel van marktleider Albert Heijn. Voor elf winkels wordt nog een nieuwe eigenaar gezocht.

De twee ketens hebben een deal gesloten over een samenwerking, die overigens erg veel weg heeft van een overname. Van de huidige 63 winkels van Jan Linders worden maar liefst 52 omgebouwd tot Albert Heijn.

Het donkerblauw met rood logo van Jan Linders wordt ingeruild voor het lichtblauw van de Zaanse marktleider in supermarktland. Het ombouwen moet eind volgend jaar klaar zijn. 

Personeel mag blijven

De familie Linders trekt zich niet terug uit de supermarktbranche: het wordt franchisenemer van Albert Heijn. De familie neemt zelfs tien filialen van Albert Heijn over voor in de franchiseportefeuille. Daar moet nog wel goedkeuring voor gegeven worden door toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM). En ook de ondernemingsraden van beide bedrijven moeten ermee instemmen. 

Beide bedrijven beloven dat de deal geen gevolgen heeft voor personeel van de supermarkten en het distributiecentrum van Jan Linders. Dat wordt namelijk overgenomen door Albert Heijn, zonder baanverlies. Op het hoofdkantoor van Jan Linders, dat verdergaat als kantoor voor het overkoepelende franchisebedrijf, verdwijnen wel banen. Het is niet duidelijk hoeveel. 

'Over
Februari 2021:
'Over paar jaar mogelijk alle regionale supermarkten overgenomen'

De reden dat de naam Jan Linders na bijna 60 jaar van de gevels verdwijnt is dat de eigenaarsfamilie bang is dat het zelfstandig niet zou overleven op de langere termijn. Bij de afweging hoe het bedrijf verder zou gaan, is de samenwerking met Albert Heijn uiteindelijk als beste scenario uit de bus gekomen. 

Zelfstandig was geen optie

De reden voor de angst bij het bedrijf is dat klanten steeds meer online shoppen en die mogelijkheid ook verwachten bij hun supermarkt. Om aan deze verwachtingen te kunnen voldoen en de concurrentieslag niet te verliezen, zijn 'stevige investeringen' en 'een hoog innovatietempo' nodig, aldus topman Ferry Moolenschoot van Jan Linders

Voor Albert Heijn is de deal een kans om de positie in het zuiden van Nederland te versterken, legt Marit van Egmond, CEO van Albert Heijn uit. "En daar ben ik heel blij mee."

    Deze filialen worden géén Albert Heijn:

    De meeste klanten van Jan Linders zullen hun boodschappen voortaan dus bij de Albert Heijn moeten doen. De klanten van elf Jan Linders zullen nog even moeten wachten bij welke supermarktketen ze hun karretje kunnen vullen. Het gaat om de volgende vestigingen van Jan Linders.

    • Beek
    • Boxmeer
    • Bunde
    • Gennep
    • Horst
    • Klimmen
    • Lent
    • Mill
    • Valkenburg
    • Venlo
    • Weert Onze Lieve Vrouwenstraat