Ga naar de inhoud
'Onbehoorlijk bestuur'

Curator failliet Miss Etam eist 4,5 miljoen euro van oud-eigenaar

Beeld © ANP

De curator van de failliete winkelketens Miss Etam en Steps eist 4,5 miljoen van de bestuurders van moederbedrijf NXT Fashion wegens onbehoorlijk bestuur. Curatoren laten afgelopen weken vaker hun tanden zien bij de afwikkeling van faillissementen.

Curator Nils Reerink noemt het handelen van ondernemer Martijn Rozenboom, die de winkelketens in 2020 overnam en ook wel bekend staat als 'bedrijvendokter', onrechtmatig.

Faillissement

Rozenboom kocht na het faillissement van het Belgische winkelbedrijf FNG enkele Nederlandse activiteiten, waaronder Miss Etam en Steps. Die bracht hij onder bij NXT Fashion.

Bankroet
Lees ook:
Bankroet Belgische modereus FNG raakt ook Nederland

Maar daarbij bracht hij de loonkosten voor zo'n zeshonderd medewerkers onder bij bedrijven die later failliet gingen terwijl de opbrengsten apart werden gezet bij niet-failliete onderdelen.

"Deze wijze van handelen acht de curator onrechtmatig, om welke reden de curator de bestuurders van NXT Fashion Group aansprakelijk houdt voor de faillissementstekorten met een totaal van ongeveer 4,5 miljoen euro", schrijft Reerink in een gezamenlijk statement met de bestuurders van NXT Fashion.

Verweer

In datzelfde persbericht verweert Rozenboom zich. Hij nam de winkelketens over toen een nieuwe coronagolf tot nieuwe beperkingen voor winkels leidde, terwijl daar in de plannen voor een doorstart geen rekening mee werd gehouden. Omdat die winkels na een faillissement en doorstart te boek stonden als nieuwe bedrijven, kon hij geen beroep doen op coronasteun.

Onderdelen
Lees ook:
Onderdelen kledingbedrijf Miss Etam en Steps failliet verklaard

De curator is niet de eerste met felle kritiek op de handelswijze van Rozenboom. Eerder beklaagde vakbond AVV zich al over het opknippen van zijn bedrijf in allerlei bv's, om vervolgens het deel met personeel failliet te laten gaan.

"Ik hoop op een principiële uitspraak in deze zaak, waarin de rechter zich uitspreekt over de manier waarop Rozenboom de doorstart heeft opgezet", zegt voorzitter Martin Pikaart van de AVV vandaag in het Financieele Dagblad

Curatoren met tanden

Afgelopen weken hebben Nederlandse curatoren vaker hun tanden laten zien bij de afwikkeling van faillissementen.

Zo wist de curator van Neckermann.com met succes miljoenen te claimen bij een voormalige bestuurder van het winkelbedrijf, en slaagden de curatoren van Heiploeg met een claim van 13 miljoen euro op een oud-topman van de garnalenhandel.

'Godfather
Lees ook:
'Godfather van de garnalenhandel' moet 13 miljoen kartelboete betalen