Bol.com gaat fors bezuinigen. Er verdwijnen 300 banen op het hoofdkantoor in Utrecht. Ook gaat het bedrijf besparen op inkoopkosten en worden investeringen over een langere periode uitgesmeerd.
Het is de tweede klap voor de webwinkel in korte tijd. Deze zomer werd bekend dat de voorgenomen beursgang niet doorging. Volgens eigenaar Ahold Delhaize, ook moeder van onder meer Albert Heijn, is het beursklimaat nu niet goed genoeg om een deel van de aandelen van Bol.com te verkopen.
Tijdens de coronacrisis boekte het bedrijf een recordomzet. Door de lockdown explodeerde de omzet, die steeg in het vierde kwartaal van 2020 bijvoorbeeld met 70 procent.
Inflatie
Maar inmiddels houden consumenten de hand op de knip. Dat komt deels doordat fysieke winkels weer open zijn, ook zijn we zuiniger vanwege de hoge inflatie. De omzet van Bol.com stijgt nog steeds, benadrukt het bedrijf.
"Het afgelopen kwartaal is onze omzet toegenomen ten opzichte van het derde kwartaal van 2021. Daarnaast groeien we nog in marktaandeel, dus ten opzichte van de markt doen we het nog steeds goed. We nemen deze stappen om er voor te zorgen dat Bol.com ook in de toekomst succesvol blijft."

Investeringsplannen in onder meer logistiek en infrastructuur worden aangepast. "Deze spreiden we nu over een langere periode uit. Daarnaast gaan we door het hele bedrijf efficiënter om met onze kosten. Zo zetten we onze marketingbudgetten efficiënter in en besparen we op onze inkoopkosten en personeelskosten."
Tijdelijke contracten niet verlengd
Naar verwachting gaat het bedrijf in 2023 naar 2750 medewerkers, dat is vergelijkbaar met het aantal in 2021. Momenteel werken er circa 3050 mensen. Het bedrijf benadrukt dat er geen gedwongen ontslagen vallen.
"Het gaat om natuurlijk verloop of om externe medewerkers waarvan we het werk hebben overgeheveld naar interne collega’s, dat zijn in totaal 200 banen. Daarnaast worden er ongeveer 100 contracten voor bepaalde tijd niet verlengd. Dit is ruim 10 procent van alle bepaaldetijdcontracten, veruit het grootste deel van de jaarcontracten wordt dus nog gewoon verlengd."

Logistiek
De logistieke afdeling blijft bij de bezuinigingen grotendeels buiten schot. Zo verdwijnen er geen banen in Waalwijk. Daar werd eerder dit jaar zelfs nog een nieuwe hal van 50.000 vierkante meter geopend, waarbij de logistiek nog verder geautomatiseerd is in vergelijking met de al ver gemechaniseerde oudere hal.
Ook gaat Bol.com volgens lokale media een distributiecentrum bouwen in Lelystad. De gemeente bevestigt dat de webwinkel een perceel van 26 hectare wil kopen. Wat het bedrijf daar gaat doen, wil Bol.com niet zeggen.
"We kunnen enkel bevestigen dat we het voornemen hebben om een stuk grond te kopen in Lelystad."
Verzadigde markt
Jesse Weltevreden, lector Digital Commerce aan de Hogeschool van Amsterdam denkt dat Bol.com te maken heeft met een verzadigde markt. Er komen bijna geen nieuwe klanten meer bij en de al bestaande klanten hebben minder te besteden.
"De fundamentele vraag bij een marktleider is: hoe groot kun je nog worden. Het bedrijf is in Nederland en België actief. De Franse markt veroveren is lastig, daar wordt de markt al verdeeld door grote platformen en in Duitsland is Amazon heel groot."
Besparing
In Nederland verder groeien, kan ook bijna niet. Bijna iedere Nederlander koopt al weleens iets bij het bedrijf, aldus Weltevreden. "In coronatijd groeiden de bomen tot in de hemel bij webwinkels. Er was toen geen reden om naar de kosten te kijken. Bol.com kent twee jaar van exceptionele groei, die markt is nu ingezakt. Ik denk dat je makkelijk wat kunt besparen zonder op kwaliteit in te leveren."
Hij maakt de vergelijking met Twitter waar door Elon Musk de helft van het personeel is ontslagen. "Als je echt kritisch gaat kijken wie nodig is om een bedrijf goed te laten draaien, dan merk je dat je allerlei functies niet nodig hebt. Dat is bij Bol.com ook zo. Dat bedrijf had wel erg veel vet op de botten. Dat is niet per se nodig."