Ga naar de inhoud
Beleggerssite moet dokken

Verloren ruzie kost uitgever IEX kwart miljoen euro en aandelen

Beursgang van IEX in 2016. Beeld © ANP

De beursgenoteerde uitgever IEX heeft een geheimzinnige aandeelhouder die beschikte over exotische waardepapieren na een ruzie ruim 200.000 euro aan dividend en 27.000 nieuwe aandelen moeten geven. Daarbovenop moet IEX de man boetes betalen, die zijn opgelopen tot 80.000 euro.

Dat bevestigen de jurist van de aandeelhouder en financieel directeur Martijn Pennekamp van IEX tegenover RTL Z. "Het is een vervelend dossier, dat wat ons betreft kan worden afgerond", zegt Pennekamp.

Beleggerssite

IEX is een uitgever van informatie voor investeerders, vooral bekend van de gelijknamige beleggerssite. Het bedrijf, dat naar eigen zeggen een bereik van 1,5 miljoen beleggers heeft, ging zelf zeven jaar geleden naar de beurs. Daarbij werden de activiteiten ingebracht in een leeg beursfonds, waarin vroeger voedingsbedrijf Alanheri zat.

Investeringsmaatschappij Value8 van Peter Paul de Vries is met een belang van 32 procent grootaandeelhouder van IEX. Zelf bezit De Vries, bekend als oud-directeur van beleggersvereniging VEB, een belang van nog eens 12 procent.

Ruzie met aandeelhouder

Uit een dinsdag openbaar geworden uitspraak van de rechtbank Amsterdam blijkt dat IEX de afgelopen jaren slaags is geraakt met een man, die de eigenaar was van zogeheten 'certificaten aan toonder'. Dat is een type aandeel dat tegenwoordig niet of nauwelijks meer wordt gebruikt.

Incassobureau
Lees ook:
Incassobureau eist deel Tilburgs waterbedrijf na aandelenvondst

De man meldde zich in de herfst van 2017 bij het bedrijf met een stapel certificaten aan toonder van het bedrijf Alanheri, de voorganger van IEX. Hij wilde de ouderwetse waardepapieren laten omzetten in de huidige beursgenoteerde aandelen, en het achterstallige dividend innen.

Achterstallig dividend

Na een controle van de stukken wisselde IEX de certificaten aan toonder inderdaad om voor 5500 aan de beurs te verhandelen aandelen IEX. Ook keerde het bedrijf de man zo'n 28.000 euro aan achterstallig dividend uit.

Al snel bleek echter dat de zaak daarmee niet was afgedaan. Eind dat jaar verscheen de man namelijk weer op het kantoor van IEX, opnieuw met een pakket certificaten aan toonder. Ook daarvoor ontving de man 5500 aandelen IEX en 28.000 euro aan dividend.

Opnieuw bezoek

In februari en maart 2018 bracht de man weer bezoeken, waarbij hij certificaten inleverde. Daarvoor ontving hij 11.500 aandelen, maar dit keer ging IEX nog niet over tot een dividenduitkering.

Later dat jaar kwam de man nóg enkele keren terug, met nog meer waardepapieren. Die aanvragen werden door IEX niet meer ingewilligd, omdat het bedrijf de zaak niet meer vertrouwde. "Deze meneer verscheen vanuit het niets met steeds maar weer nieuwe certificaten. Daarop gingen bij ons alarmbellen af, en hebben wij meer informatie gevraagd", aldus financieel directeur Martijn Pennekamp van IEX.

Naar de rechter

De certificaathouder stapte vervolgens echter naar de rechter, om zijn aandelen en dividend op te eisen. Uit de dinsdag openbaar geworden uitspraak blijkt dat de man in september vorig jaar voor de rechtbank Amsterdam zijn gelijk al haalde.

Aandelenbezitter
Lees ook:
Aandelenbezitter blijft jagen op Tilburgse watermiljoenen

De rechter oordeelde dat IEX niet heeft bewezen dat de man de certificaten aan toonder te kwader trouw heeft verkregen, of dat deze uit een misdaad afkomstig zouden zijn. Het beursgenoteerde bedrijf moet hem daarom 27.300 aandelen geven, en achterstallig dividend van ruim 200.000 euro.

Ook kon IEX fluiten naar haar eis tot teruggave van de eerder gegeven 22.500 aandelen en 56.000 euro aan dividend.

Grootaandeelhouder

In totaal heeft de geheimzinnige bezitter van de certificaten aan toonder op deze manier dus een belang van zo'n 50.000 aandelen IEX verkregen die bij elkaar tegen de huidige koers een kleine 80.000 euro waard zijn, en ruim een kwart miljoen euro aan dividend.

Maar ook daarbij bleef het niet. Uit een tweede uitspraak, dit keer van de rechtbank Midden-Nederland in Utrecht, blijkt dat IEX de man ook nog eens een flink bedrag aan dwangsommen moet betalen.

Dwangsommen

Omdat IEX de man na de uitspraak van vorig jaar niet de verschuldigde aandelen gaf, kon hij aanspraak maken op de dwangsommen die de rechter destijds als stok achter de deur had vastgesteld. Voor elke dag dat IEX de aandelen niet zou leveren, moest het bedrijf 500 euro boete betalen, met een maximum van 100.000 euro.

Volgens jurist Jeroen Kaspers die de certificaathouder in deze zaak bijstaat, is IEX inmiddels tegen de uitspraak over de dwangsommen in hoger beroep gegaan. "Die zitting heeft onlangs plaatsgevonden, en in februari verwachten wij daarover de uitspraak."

Vervelend dossier

Kaspers zegt die uitspraak met vertrouwen tegemoet te zien. "De aandelen zijn inmiddels geleverd, maar de verbeurde dwangsommen zijn opgelopen tot 80.000 euro." Volgens de jurist wil zijn cliënt anoniem blijven.

Financieel directeur Pennekamp zegt het dossier graag te willen sluiten. "Dit was een vervelend dossier. Door een vervelende samenloop van omstandigheden hebben we die aandelen vorig jaar niet goed kunnen leveren. Dat is inmiddels wel gebeurd, en we zitten nu alleen nog met de vraag over de boetes. Die uitspraak moeten we nog afwachten, maar wat ons betreft is de zaak afgerond."

Man
Lees ook:
Man met 'superaandeel' Heineken grijpt naast 6 miljoen euro