Ga naar de inhoud
2,8 miljoen euro

Directeur moet opdraaien voor miljoenentekort bij failliete Neckermann-winkels

Personeelslid in een van de Neckermann-winkels. Beeld © ANP

Bestuurder Ronald Steenbergen is aansprakelijk voor de miljoenentekorten in de faillissementen van de ooit zeer ambitieuze winkelbedrijven Readen en Neckermann Retail. Of de voormalige winkelbaas die miljoenen daadwerkelijk gaat betalen, is onzeker omdat hij zelf inmiddels ook failliet is.

Dat bevestigt curator Seerp Gratama, die de betreffende faillissementen moet afwikkelen.

Ambitieus

Steenbergen was een van de bestuurders van groothandel Readen, die in het voorjaar van 2016 in het nieuws kwam met ambitieuze plannen rond winkelbedrijf Neckermann, niet te verwarren met de gelijknamige reisorganisatie.

Neckermann.com begon met een groothandel, een webshop en dertien fysieke winkels, die waren overgenomen van onder meer Kijkshop. Het bedrijf zei tientallen winkels te willen openen.

Failliet

Eind dat jaar ging de groothandel echter failliet, niet veel later gevolgd door de winkels. De webshop hield zijn hoofd nog drie jaar boven water, maar ging na een golf van klachten van klanten in januari 2020 ook bankroet.

Webwinkel
Lees ook:
Webwinkel Neckermann.com failliet, klanten de klos

Ook andere bedrijven waarbij Steenbergen en zijn broer Joop betrokken waren, raakten in de problemen. Zo ging kabelbedrijf Nedfiber op de fles, werd bij een Belgisch landgoed geruzied met de oud-eigenaar, en viel de FIOD binnen bij de webwinkel in een witwasonderzoek.

Miljoenentekort

Curator Gratama is inmiddels al bijna zes jaar bezig met de afwikkeling van de faillissementen van de vennootschappen waarin de groothandel en de fysieke winkels waren ondergebracht. Daarbij werd hij ernstig gehinderd door het gebrek aan medewerking van de bestuurders.

In 2019 besloot hij hen daarom aansprakelijk te stellen voor de tekorten in de failliete boedels. Uit de meest recente curatorenverslagen valt te berekenen dat die in totaal zo’n 2,8 miljoen euro bedragen.

Veroordelingen

Afgelopen jaar stelde de rechtbank de uitspraak in die zaak verschillende keren uit, maar uit het meest recente faillissementsverslag van het gelieerde bedrijf Neckermann.com Webshop blijkt dat Ronald Steenbergen inmiddels inderdaad is veroordeeld tot betaling van de faillissementstekorten.

Miljoenenclaim
Lees ook:
Miljoenenclaim tegen top webwinkel Neckermann

Omdat zijn broer Joop wel werkte voor het bedrijf maar officieel geen bestuurder was, werd hij niet veroordeeld tot betaling van de faillissementstekorten. Wel moet hij bijna 63.000 euro betalen wegens een 'voorafgaand aan het faillissement overgedragen vordering op derden'.

Persoonlijk failliet

Overigens is het nog maar zeer de vraag of de curator de miljoenen daadwerkelijk kan incasseren. "Vlak voor de veroordeling zijn beide heren namelijk persoonlijk failliet verklaard", licht Gratama toe. "Wij hebben onze vorderingen daarom moeten indienen bij de curatoren in die faillissementen."

Daarbij komt nog dat Gratama niet de enige curator is die geld tegoed heeft van de Steenbergens. In september meldde RTL Z dat de broers in het faillissement van kabelbedrijf Nedfiber zijn veroordeeld tot een schadevergoeding van ruim 800.000 euro.

'Geen goed nieuws'

Of Gratama verwacht nog iets voor de schuldeisers te kunnen binnenslepen, kan hij nog niet zeggen. "Over het algemeen is een persoonlijk faillissement in zo'n geval natuurlijk geen goed nieuws. Maar we moeten het nu afwachten."

Rowie Florijn, de curator van Ronald Steenbergen, bevestigt dat de curatoren in de faillissementen van Nedfiber, Readen en Neckermann hun vorderingen bij haar hebben ingediend. "Nu moeten we kijken of we activa te gelde kunnen maken. Daarvoor zullen we grondig onderzoek doen."

Broers
Lees ook:
Broers achter failliet glasvezelbedrijf Nedfiber dupeerden schuldeisers