Ga naar de inhoud
Lange rijen in vakantie

Corendon is problemen op Schiphol beu en breidt uit in Brussel

Corendon is de drukte op Schiphol zat. Beeld © ANP

Boek je een vakantie bij Corendon? Dan is de kans groot dat je volgend jaar vanaf Brussel (Zaventem) vliegt en niet vanaf Schiphol. Corendon is de drukte en de vertragingen op de Amsterdamse luchthaven beu en wijkt voor een groot deel van de vluchten uit naar België.

Er vervallen honderden vluchten op Schiphol, aldus Corendon dat afgelopen jaar vanwege de capaciteitsproblemen in Amsterdam daar vluchten moest schrappen en deels uitwijk naar onder meer Duitsland en Rotterdam.

Goedkoper vliegen

"We hadden deze zomer voor 350.000 passagiers retourvluchten willen uitvoeren van en naar Schiphol. Dat zijn er door de capaciteit-reductie vanuit Schiphol 250.000 geworden," aldus een woordvoerder van Corendon tegen RTL Z.

Corendon verlaagt nu het aantal stoelen op Schiphol met circa 20.000 stoelen en verhoogt het aantal stoelen waarmee gevlogen wordt vanuit België naar 260.000. De capaciteit op Schiphol loopt juist terug naar 230.000. "Met de keuze om de capaciteit op Brussel uit te breiden, wordt  voorgesorteerd op mogelijke verdere krimp op Schiphol. We weten niet hoe de situatie zich daar ontwikkelt."

Met de verhuizing wil het bedrijf naar eigen zeggen ook de Belgische klanten en klanten in Zuid-Nederland meer vertrekopties bieden. De trips zouden ook goedkoper worden. "De vakanties zijn aantrekkelijk geprijsd doordat de kosten voor vluchten vanaf Brussel lager liggen dan vluchten vanaf Schiphol."

Schiphol
Lees ook:
Schiphol ziet drukte weer oplopen door begin van de herfstvakantie

Luchtvaartmaatschappijen moeten havengelden betalen om te mogen vliegen vanaf een luchthaven. Hoeveel dat is, is onder meer afhankelijk van het tijdstip van landing en take-off, van de hoeveelheid herrie die het toestel maakt en van het gewicht. Ook moet per passagier een paar tientjes worden betaald door de luchtvaartmaatschappij.

Of het vertrek van Corendon Schiphol geld gaat kosten is onduidelijk. In het verleden was er een tekort aan slots, wat zou betekenen dat kandidaten die de capaciteit over willen nemen mogelijk in de rij staan.

"We vinden het vervelend om te horen dat Corendon stoelen bij ons weghaalt. Met de maatregelen die we genomen hebben, bieden we reizigers en luchtvaartmaatschappijen momenteel voorspelbaarheid. Tegelijkertijd is alles er op gericht om onze capaciteit en het vertrouwen te herstellen", zo reageert een Schiphol-woordvoerder op het nieuws.

Dit is een artikel van