Ga naar de inhoud
Strikte voorwaarden rechter

FNV blaast landelijke Black Fridaystaking bij PostNL af

FNV mag alleen onder strikte voorwaarden oproepen tot een staking bij PostNL. Beeld © ANP / Hollandse hoogte / Peter Hilz

Vakbond FNV mag slechts onder strikte voorwaarden een staking organiseren bij PostNL. Dat heeft de rechter bepaald. De landelijke staking op vrijdag en zaterdag gaat nu niet door, zegt FNV-bestuurder Mariska Exalto.

De rechter heeft FNV tot 6 januari verboden tot een staking of tot acties op te roepen, tenzij aan een reeks voorwaarden is voldaan. Als de bond zich niet aan de voorwaarden houdt, dan krijgt het een dwangsom opgelegd.

FNV heeft dan ook besloten dat de staking voor eind deze week niet doorgaat. "We beraden ons op andere acties", aldus Exalto.

Pakketsorteerders
Lees ook:
Pakketsorteerders dreigen met stakingen met december in aantocht

"Het stakingsrecht wordt zo wel erg beperkt", zegt Exalto. Er kan nu nog maar door een klein deel van de medewerkers van PostNL worden gestaakt en dan is de impact van acties beperkt, aldus Exalto.

Een van de voorwaarden is dat medische en rouwpost wel wordt bezorgd. Exalto heeft vraagtekens bij de bewering van PostNL dat het medische zendingen en gewone pakketten niet kan scheiden.

PostNL: tevreden

PostNL is tevreden over de uitspraak. Daarbij verwijst het ook naar de drukke periode voor PostNL die voor de deur staat. Zo is het komende vrijdag Black Friday, wanneer veel consumenten online producten kopen die door pakketbezorgers moeten worden bezorgd. Verder is het binnenkort ook Sinterklaas en daarna volgen de kerstdagen.

Vrees
Lees ook:
Vrees voor loon-prijsspiraal terecht? Vier vragen en antwoorden

In die periode worden ook veel pakketjes bezorgd en rond kerst en oud en nieuw wenskaarten.

Cao-onderhandelingen

FNV wilde staken van komende vrijdag 04.00 uur tot zaterdag 16.00 uur, om de eisen voor een nieuw cao kracht bij te zetten. De cao voor pakketbezorgers en postsorteerders liep af eind maart van dit jaar. Gesprekken over een nieuwe cao hebben nog niets opgeleverd.

Het
Lees ook:
Het gaat slechter bij PostNL, prijsverhogingen komen eraan

Eigenlijk wilde FNV ook dinsdag al staken in de regio Zuidoost-Nederland. Maar op voorstel van de rechter praatten de twee partijen nog een dagje verder. Toen dat niets opleverde, ging het kort geding van PostNL tegen FNV, dat maandag al diende, verder.

Eisen FNV en bod PostNL

De eisen van FNV en het  bod van PostNL liggen flink uit elkaar. Zo wil FNV een minimumloon van 14 euro per uur, een loonsverhoging van minstens 10 procent voor alle schalen, afschaffing van jeugdlonen plus automatische prijscompensatie. Bij dat laatste zouden de lonen moeten meestijgen met de inflatie. Die is nu hoog.

Verder wil FNV dat werknemers met een zwaar beroep eerder kunnen stoppen met werken, een kostendekkende vergoeding voor woon-werkverkeer, een vaste eindejaarsuitkering en de mogelijkheid voor uitzendkrachten om na negen maanden in vaste dienst te komen. Ook wil FNV één cao voor heel PostNL. Nu is er ook nog een aparte cao voor postbezorgers.

PostNL wilde niet verder gaan dan een loonsverhoging, voor de laagste loonschalen, van in totaal 9 procent. PostNL onderhandelt nog wel met vakbonden CNV en BVPP (Bond van Postpersoneel) over een cao.

In deze video zie je dat robots het werk overnemen in postsorteercentra van PostNL:

Robots nemen werk over in postsorteercentra: 'Foutloos'

01:57
Dit is een artikel van