Ga naar de inhoud
Kwetsbaar gebied

Noorwegen investeert met Shell in gasproductie in poolgebied

De Noorse gaskraan gaat verder open. Beeld © ANP

Noorwegen investeert flink in nieuwe gaswinning om Rusland definitief te vervangen als belangrijkste leverancier van gas aan Europa. Vandaag werd het startsein gegeven voor de ontwikkeling van een nieuw gasveld door het Noorse staatsbedrijf Equinor. Shell is een van de deelnemers in het project om 20 miljard kubieke meter gas naar boven te halen in een gebied boven de poolcirkel.

Over vier jaar moet dat gas door de leidingen stromen. Het is genoeg om 2,2 miljoen huishoudens in Groot-Brittannië of het Europese continent voor dertien jaar te verwarmen. Het gasveld ligt boven de poolcirkel, 340 kilometer ten westen van het Noorse havenstadje Bodø. 

Daar ligt het op 1300 meter diep. Het is het een van de diepste gaswinningprojecten voor Equinor en een van de vier boven de poolcirkel. Het gasveld is in 2009 ontdekt maar tot nu toe werd het met rust gelaten.

Het project kost in totaal 1,4 miljard euro en het gas moet grotendeels via bestaande pijpleidingen naar het Verenigd  Koninkrijk en de rest van Europa komt. 

Shell doet mee

Shell neemt voor 10 procent deel aan het project waar Equinor de meerderheid in heeft. Het is opvallend dat Shell deelneemt in een project in Arctisch gebied.

Shell zegt namelijk daar geen nieuwe activiteiten meer te willen ondernemen. Het bedrijf trok zich eerder ook terug uit een groot project in een gebied boven de poolcirkel in Canada. Waarom Shell wel deelneemt aan dit project is onduidelijk, het bedrijf reageerde niet op vragen. 

Poolgebieden extra kwetsbaar

Milieuorganisaties zijn fel tegen olie- en gasproductie boven de poolcirkel omdat de poolgebieden drie keer sneller opwarmen dan de rest van de aarde.

Ook de Europese Commissie riep vorig jaar energiebedrijven op geen nieuwe activiteiten meer te ontwikkelen in het poolgebied. 

Gas komt van pas

Europa kan het extra gas dat de Noren gaan produceren overigens wel goed gebruiken. Noorwegen heeft Rusland deze zomer gepasseerd als belangrijkste leverancier van gas voor het continent. 25 procent van het gas komt uit Noorwegen, voorheen was dat 20 procent.

De Russen waren voordat de oorlog met Oekraïne begon goed voor 40 procent van de leveringen aan gas aan de Europese Unie. Dat is inmiddels  tot 9 procent gezakt.

De Europese unie en het VK proberen zo snel mogelijk onafhankelijk te worden van Russisch gas. Naast gas uit Noorwegen dat via pijpleidingen naar Europa komt, wordt er meer vloeibaar (LNG) gas geïmporteerd uit onder meer de VS en Qatar. 

Dit is een artikel van