Ga naar de inhoud
Mogelijk wel staking op Black Friday

Staking bij PostNL morgen van de baan, gesprek met FNV gaat verder

Een bezorger van PostNL sorteert de pakketten die hij naar consumenten gaat brengen. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Harold Versteeg

Mensen uit Brabant en Limburg krijgen morgen gewoon post en pakketjes. Vakbond FNV heeft een actie voor een nieuwe cao die morgen bij PostNL in de regio Zuidoost zou plaatsvinden, afgelast. Op voorstel van de rechter praten de twee partijen morgen verder. Mocht dat niets opleveren, dan wordt er als het aan de vakbond ligt vrijdag en zaterdag wel gestaakt.

PostNL had een kort geding aangespannen tegen de FNV vanwege de actieplannen van de vakbond. Het plan was namelijk dat pakketbezorgers en -sorteerders en postsorteerders zouden gaan staken. Maar de rechter wil dat de twee morgen nog om tafel gaan zitten om verder te praten over een nieuwe cao.

Als dat geen succes oplevert, dan gaat het kort geding dinsdag om 17.00 uur alsnog verder. In dat geval zal blijken of de landelijke acties van FNV op vrijdag en zaterdag mogen doorgaan van de rechter.

Pakketsorteerders
Lees ook:
Pakketsorteerders dreigen met stakingen met december in aantocht

FNV wilde staken om de eisen voor betere arbeidsvoorwaarden kracht bij te zetten. Er was wel een cao, maar die liep dit voorjaar af. 

FNV wil onder andere een loonsverhoging van minstens 10 procent. Daarnaast wil de bond dat werknemers met een zwaar beroep eerder kunnen stoppen met werken, een kostendekkende vergoeding voor woon-werkverkeer, een vaste eindejaarsuitkering en de mogelijkheid voor uitzendkrachten om na negen maanden in vaste dienst te komen. 

FNV en PostNL hebben de afgelopen tijd besprekingen gevoerd over een nieuwe cao, maar ze konden het niet eens worden. Voor FNV reden om een staking af te kondigen.

Black Friday

PostNL wil juist dat er niet wordt gestaakt, omdat het vrijdag Black Friday is. Veel winkels hebben dan traditiegetrouw aanbiedingen en er wordt dan ook meer verkocht. Ook in de dagen ervoor hebben veel winkels al aanbiedingen. "Actievoeren in de drukste periode van het jaar brengt onevenredige schade en risico’s met zich mee", aldus PostNL.

Als er acties worden gevoerd, dan is er kans dat pakketjes met vertraging aankomen, en dat terwijl het Sinterklaasfeest voor de deur staat.

Het
Lees ook:
Het gaat slechter bij PostNL, prijsverhogingen komen eraan

PostNL zegt ook al maatregelen te hebben genomen om het effect van de aangekondigde acties te beperken. Maar dat blijkt nu dus, in ieder geval voor morgen, niet nodig.

'PostNL tegen eigen medewerkers'

FNV is boos dat PostNL een kort geding heeft aangespannen. "De dagvaarding is naar FNV gestuurd, maar feitelijk keert PostNL zich tegen zijn eigen medewerkers. Voor de zoveelste keer."

"Ze betalen de werknemers te weinig, er is een te hoge werkdruk en nu wordt ook nog geprobeerd om een fundamenteel recht, namelijk dat op staken, te ontnemen. Heel treurig", zegt Mariska Exalto, bestuurder FNV Post en Pakketten.

Zo
Lees ook:
Zo simpel was het om pakketten te 'stelen': PostNL doet onderzoek

FNV zegt ook dat de bezorging van medische post en rouwpost, in tegenstelling tot wat PostNL denkt, helemaal niet in gevaar komt. "Alle medewerkers willen er alles aan doen om te zorgen dat zulke post op tijd bezorgd wordt, ook tijdens een staking", aldus de bond.

Bijna vier jaar geleden was sprake van een vergelijkbare situatie als nu. Toen verbood de rechter de FNV om de eisen kracht bij te zetten door acties te voeren die langer zouden duren dan 15 minuten, om de eisen kracht bij te zetten. Maar dat speelde medio december.

In deze video zie je dat robots het werk overnemen in postsorteercentra van PostNL:

Robots nemen werk over in postsorteercentra: 'Foutloos'

01:57