Ga naar de inhoud
Reparaties niet goed gedaan

Alweer nieuwe problemen met beademingsapparatuur Philips

Philips kampt al een tijd met problemen bij beademingsapparatuur. Beeld © Philips

Philips krijgt de problemen met hun beademingsapparatuur maar niet onder controle. Er zijn twee nieuwe problemen opgedoken bij apparaten die al waren gerepareerd naar aanleiding van een eerdere terugroepactie.

Philips heeft de kwesties gemeld aan de FDA, de Amerikaanse waakhond voor de zorgsector, en ook aan andere autoriteiten wereldwijd. De problemen zijn extra pijnlijk omdat er al tijden klachten zijn over de apparatuur.

Philips is hard op weg om de in totaal 5,5 miljoen slaapapneu-apparaten en beademingsapparaten met problemen te repareren. Bij 4 miljoen is dat al gebeurd.

MRI-scanner
Lees ook:
MRI-scanner of elektrische tandenborstel: wat is Philips' toekomst?

170.000 apparaten

De nieuwe problemen die nu aan het licht komen, spelen alleen bij de beademingsapparatuur, zegt woordvoerder Steve Klink van Philips. Maar dan gaat het wereldwijd toch nog om 170.000 apparaten die nogmaals moeten worden gerepareerd.

Bij 20.000 apparaten is dat inmiddels gebeurd, maar niet goed genoeg, want er is tot nu toe 'een tiental' klachten binnengekomen.

Philips
Lees ook:
Philips schrapt wereldwijd banen, 400 gedwongen ontslagen in Nederland

Het gaat met name om klachten uit de VS en Japan, omdat daar ook de meeste apparaten al zijn vervangen. In Nederland zijn nog geen apparaten vervangen.

Oud schuim nog in apparatuur

Eén van de problemen bij de Trilogy beademingsapparatuur is dat in sommige gevallen het nieuw geïnstalleerde geluiddempende schuim loslaat. Dat is vervelend, want daardoor werkt de beademingsapparatuur slechter. Ook kan er een alarm afgaan. Er zijn nog geen meldingen dat hierdoor schade is ontstaan, aldus Klink.

Daarnaast zijn er kleine stukjes van het oude schuim, dat is achtergebleven nadat het schuim was vervangen, aangetroffen in de apparaten. Dat oude schuim moest worden vervangen omdat dat kan verbrokkelen, waarna mensen het zouden kunnen inademen en dat is mogelijk schadelijk voor de gezondheid. Daarom werd apparatuur juist gerepareerd.

Beleggersvereniging
Lees ook:
Beleggersvereniging wil miljarden van Philips wegens slaapapneukwestie

De FDA heeft Philips om extra informatie gevraagd om de oorzaak van de nieuwe problemen beter te begrijpen. Philips denkt voor het einde van de maand weer met een update te kunnen komen over de ernst van de problemen en mogelijke acties. Of de nieuwe problemen nog extra kosten met zich meebrengen voor Philips kan Klink nog niet zeggen.

Grote gevolgen voor Philips

De kwestie met apparaten kwam vorig jaar aan het licht, maar volgens de Amerikaanse toezichthouder Food and Drug Administration (FDA) waren al in 2015 aanwijzingen dat er iets mis was.

Philips
Lees ook:
Philips blijft worstelen: schrijft 1,3 miljard af op slaapapneu-onderdeel

De consequenties zijn inmiddels groot voor Philips. Zo zette het al bijna 900 miljoen euro opzij voor het repareren van apparatuur. Daarbij zijn juridische kosten, bijvoorbeeld vanwege claims van beleggers, nog niet meegerekend. 

Philips kondigde vorige maand daarnaast een afwaardering aan van 1,3 miljard euro op het bedrijfsonderdeel dat verantwoordelijk is voor de apparaten. Het bedrijf rekent namelijk op een schikking met de Amerikaanse justitie die de waarde van dochter Respironics flink zal verlagen.

Beurskoers gekelderd

Beleggersvereniging VEB heeft Philips aansprakelijk gesteld voor de schade die beleggers hebben geleden in de slaapapneu-affaire. De VEB raamt de schade die beleggers hebben geleden door de koersverliezen van het aandeel Philips op 16 miljard euro.

De beurskoers van Philips daalde dit jaar al met bijna 60 procent. Sinds begin april 2021 ging er al bijna 75 procent vanaf. 

De zaak kostte ook topman Frans van Houten de kop. Hij ging eerder met pensioen dan de bedoeling was en werd vervangen door Roy Jakobs.

In onderstaande video zie je hoe Philips veranderde in een health-techspeler:

Zo veranderde 'oude reus' Philips in health-techspeler: kan het die slag winnen?

03:14