Ga naar de inhoud
Ruzie over cao bij PostNL

Pakketsorteerders dreigen met stakingen met december in aantocht

Het ultimatum van FNV aan PostNL liep vannacht af Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Vakbond FNV en PostNL zijn het niet eens geworden over een nieuwe cao. Daarom komen er snel acties, aldus FNV. Waaruit die bestaan is nog niet duidelijk, maar mogelijk komen er stakingen.

Het conflict draait om de cao voor pakketbezorgers en -sorteerders en postsorteerders. Daarbij gaat het om zo'n 19.000 werknemers. De postbezorgers, met circa 16.000 werknemers, hebben een andere cao.

De huidige cao voor pakketbezorgers en -sorteerders en postsorteerders liep af eind maart van dit jaar. Er zijn wel gesprekken geweest over een nieuwe cao, maar FNV en PostNL zijn daar niet uitgekomen.

Het
Lees ook:
Het gaat slechter bij PostNL, prijsverhogingen komen eraan

Afgelopen nacht verviel een ultimatum van FNV aan PostNL en voor FNV-leden 'is de maat vol'. Er komen nu op heel korte termijn acties, waarbij stakingen niet zijn uitgesloten, aldus de vakbond.

'Schandalig'

"PostNL heeft haar zakken in coronatijd goed gevuld, maar daarvan hebben werknemers nauwelijks iets teruggezien", zegt Mariska Exalto, de FNV-bestuurder die bij FNV gaat over de cao voor PostNL.

Na
Lees ook:
Na ophef over doosje Merci krijgt Hermien (69) tóch een pensioenfeestje van PostNL

"De miljoenen zijn verdwenen in de diepe zakken van de aandeelhouders. Het enige waar de werknemers op kunnen rekenen is reorganisatie op reorganisatie. Dat is echt schandalig."

Er moet overlegd worden waar en wanneer er eventueel gestaakt zal gaan worden, aldus woordvoerder Casper Schrijver van FNV. "De sfeer is in ieder geval wel dat de mensen het zat zijn en willen staken."

Pakket
Lees ook:
Pakket PostNL gemist? Dan geen briefje meer in de bus, maar een mail

Geld

Zoals gebruikelijk gaat het conflict onder meer over geld. Zo wil FNV een minimumloon van 14 euro per uur, een loonsverhoging van minstens 10 procent voor alle schalen, afschaffing van jeugdlonen en automatische prijscompensatie. Bij dat laatste zouden de lonen moeten meestijgen met de inflatie. Die is nu hoog.

Verder wil FNV dat werknemers met een zwaar beroep eerder kunnen stoppen met werken, een kostendekkende vergoeding voor woon-werkverkeer, een vaste eindejaarsuitkering en de mogelijkheid voor uitzendkrachten om na negen maanden in vaste dienst te komen.

Zo
Lees ook:
Zo simpel was het om pakketten te 'stelen': PostNL doet onderzoek

Tot slot wil FNV dat er één cao komt voor alle medewerkers van PostNL. De aparte cao voor postbezorgers is in het leven geroepen om hen een minder goede cao te geven, aldus Schrijver.

PostNL: weinig realiteitszin

PostNL zegt nu geen aanleiding te zien om het gesprek met de FNV voort te zetten. De eisen van de vakbond getuigen volgens het bedrijf van 'weinig realiteitszin' waarmee de vakbond een 'oneerlijke verwachting tegenover collega's schept'.

FNV zou volledig voorbijgaan aan het feit dat PostNL ervoor moet zorgen dat het bedrijf financieel gezond blijft en 'bestaanszekerheid biedt aan tienduizenden collega's, nu en in de toekomst'.

Volgens PostNL zijn er ook bonussen uitgekeerd, waardoor medewerkers wel hebben meegeprofiteerd  van de drukte in coronatijd.

Vrees
Lees ook:
Vrees voor loon-prijsspiraal terecht? Vier vragen en antwoorden