Ga naar de inhoud
Boycot Qatar

Deze kroegen zenden het WK niet uit: 'Dit voelt als bloedgeld'

Bij andere WK's en EK's was het bij De Regenboog ontzettend druk. Beeld © De Regenboog Rotterdam.

Oranje vlaggen, oranje drankjes, dranghekken en een bomvolle kroeg. Bij voorgaande EK's en WK's stond alles in het teken van het voetbalevenement bij de drie gaycafés van De Regenboog in Rotterdam, Eindhoven en Nijmegen. Het WK in Qatar wordt echter geboycot.

"Wij kunnen niet juichen voor de tv terwijl in dat land homo's, lesbiennes en andere mensen van de LHBTQI-gemeenschap worden vervolgd en niet worden geaccepteerd", zegt café-eigenaar Patrick Nijenhuis.

De kassa rinkelt normaliter hard bij internationale voetbaltoernooien in de horeca. Dat is ook zo bij zijn cafés, aldus Nijenhuis.

Duizenden euro's

"Zakelijk is dit vreselijk klote, maar toch was het helemaal geen lastige beslissing. De sociale en maatschappelijke plicht naar mijn doelgroep wint het van de kassa", zegt de eigenaar van de gaycafés. "Dit voelt als bloedgeld."

Jumbo
Lees ook:
Jumbo stopt per direct met controversiële WK-reclame

Het gaat om het grotere doel vindt hij, al zullen ze in het oliestaatje niet wakker liggen van zijn beslissing. Van zijn klanten krijgt hij wel veel lof. "De mensenrechten worden daar geschonden. Het is hypocriet om als doelgroepcafé nu niet op te komen voor onze 'familie'. We hebben ook een sociale taak. De regenboogvlag wappert niet enkel en alleen voor Pride-feestjes aan de voorgevel."

Ondernemers die het WK uitzenden moeten daar bovendien voor betalen. Dat geld van die dure uitzendlicenties gaat indirect naar Qatar, zo ervaart Nijenhuis het. Van collega-ondernemers krijgt hij wisselende reacties. "De meeste steunen en begrijpen ons en anderen vinden het onbegrijpelijk dat we een kans op hoge omzetten laten lopen."

Omgekomen bouwvakkers

Hij hoopt dat andere kroegbazen zijn voorbeeld volgen. "Niet alleen gay-ondernemers, maar ook de reguliere horeca. Er worden immers ook algemene mensenrechten geschonden daar, kijk alleen al naar het aantal doden dat onder bouwvakkers gevallen is bij de bouw van die stadions."

De drie cafés blijven wel open. Hoeveel mensen er dan zullen komen, weet hij niet. "Wel is duidelijk dat we duizenden euro's gaan missen. Geld dat na de coronacrisis en nu weer de energiecrisis hard nodig is. De omzet per wedstrijd is vergelijkbaar met een drukke zaterdagavond."

Arbeidsmigranten
Lees ook:
Arbeidsmigranten verkleed als WK-fan in Qatar: 'Doorgestoken kaart'

Ook enkele andere cafes in Nederland houden de tv's uit. Bijvoorbeeld brouwerij DAVO, met proeflokalen in Zwolle en Deventer. "Dit toernooi druist in tegen waar wij als DAVO voor staan. Daarom hebben wij besloten dat het WK dit jaar niet in onze proefloalen te zien zal zijn", meldt het bedrijf in een Facebookpost. "Geen WK, wel bier natuurlijk."

Lof van klanten

Klanten reageren enthousiast op het besluit. 'Hulde', 'Goed bezig'. Hoeveel omzet er wordt misgelopen is onduidelijk. Jos Schmitz, mede-eigenaar van de brouwerij wil geen toelichting geven op de keuze.

"Wij kiezen ervoor om hier niet verder op in te gaan. We vinden dat ons statement de lading goed genoeg dekt. Dit is voor ons geen publiciteitsstunt", mailt hij aan RTL Z.

Uit principe

Dat is het ook niet voor Maarten Roorda van 't Proeflokaal Hooghoudt in Groningen. Hij houdt uit principe de tv en beamers op zwart, zegt hij. En dat terwijl hij een enorme sportliefhebber is. In het café worden onder meer de wedstrijden van FC Groningen uitgezonden, Champions League-duels en basketbalwedstrijden van lokale trots Donar.

"Toen ik hoorde dat het WK aan Qatar toegewezen was, dacht ik meteen dat je dat als voetballand niet moest willen. Mensen hebben daar geen gelijke rechten. Dat staat haaks op hoe ik tegen zaken aankijk. Ik heb er daarna meer over gelezen, podcasts geluisterd en mijn standpunt is alleen versterkt", aldus Roorda.

Positieve reacties

"Het is voor mij een no-go. En gelukkig krijg ik ook alleen positieve reacties van klanten. Mensen die me gelijk geven, zelfs een huilende mevrouw aan de telefoon die het zo mooi vond", vertelt Roorda. "Wat mij betreft doen andere horecazaken dit ook. Liever dat er maar één is die het uitzendt dan één die het niet uitzendt."

Hoeveel geld hij misloopt is niet duidelijk. Roorda is nu zes jaar eigenaar van 't Proeflokaal, maar zendt pas sinds 2020 voetbal uit en bij het EK in 2021 waren er coronabeperkingen. "Het gaat ook niet om het geld, dat is niet wat ik belangrijk vind. Ik schiet mezelf financieel wel in de voet, maar dat is het waard. Mensenlevens gaan voor."

Duits
Lees ook:
Duits elftal voert met shirts actie voor mensenrechten

En ook in het Rotterdamse café HensePeter geen voetbal op groot scherm, op initiatief van barman Ruurd Bouter, zelf een groot voetbalfan. De Sparta-supporter bezoekt zelfs uitwedstrijden van zijn club. Toch had hij geen lekker gevoel bij het WK in Qatar.

"Het spoort van geen kanten wat daar gebeurt. Zowel wat betreft de aanwijzing van Qatar als WK-land door de FIFA als de schending van de mensenrechten", vertelt Bouter.

Geen geld aan verdienen

In de bus na een uitwedstrijd van Sparta sprak hij er al over met voetballiefhebbers en later met vaste klanten bij HensePeter. "Dit moet je niet willen uitzenden, hier moet je geen geld aan willen verdienen. De meeste klanten waren het daarmee eens, slechts een paar waren er teleurgesteld. Ik ben met het idee naar de eigenaar gegaan en die was het met mij en de klanten eens", zegt de barman. 

Er is dus geen voetbal te zien in de kleine kroeg. Maar de deuren worden niet gesloten. "We willen iets alternatiefs organiseren zoals een WK tafelvoetbal of een scrabbletoernooi. Maar mensen die voetbal willen kijken, moeten iets verder lopen."

Deze donkere schaduw hangt over het WK voetbal in Qatar

04:06