Supermarkten en aardappelinkopers stappen af van gangbare aardappelrassen als Bintje, Agria en Frieslander. In plaats daarvan kiezen ze voor nieuwe biologische rassen die resistent zijn tegen aardappelziekte Phytophthora, die in natte zomers grote schade aan kan richten.
Binnen vijf jaar moet het aardappelaanbod bij onder andere Albert Heijn, Jumbo, Lidl en Aldi bestaan uit de nieuwe robuuste rassen, zoals Carolus en Sevilla.
Tegenslag
Jaren kozen supermarkten voor de bekende piepers. Het probleem met die rassen is alleen dat ze niet resistent zijn tegen Phytophthora, een ziekte waardoor aardappels verrotten. In de reguliere landbouw worden pesticiden gebruikt om de ziekte te voorkomen, maar die zijn in de biologische landbouw niet toegestaan.
In 2016 hield de ziekte enorm huis. Veel biologische boeren zagen hun opbrengsten afnemen van gemiddeld zo’n 40 ton naar 22 ton; een enorme financiële tegenslag. Telers, kwekers en retailers richtten daarom het aardappelconvenant op om een overgang naar resistente aardappelrassen te bewerkstelligen.

Inmiddels zijn er zo'n 30 nieuwe resistente rassen, waardoor er nu genoeg keuze is voor de afnemers om volledig over te stappen op een robuuste variant aardappel. Dat betekent dat Bintje, Frieslander en Agria biologisch niet meer geteeld gaan worden. De resistente rassen zijn verkregen met veredelingstechnieken.
Ook in gangbare teelt
De aardappelen zijn niet duurder dan de gangbare rassen en mogelijk op lange termijn zelfs goedkoper, stelt brancheorganisatie van de biologische sector Bionext.
De overstap op resistente rassen kan ook goed nieuws zijn voor de reguliere aardappelsector, zegt Bionext-directeur Michaël Wilde. "Zij kunnen de rassen telen met gebruik van kunstmest, maar hoeven dan ook geen pesticiden meer te gebruiken. Het gaat ons niet alleen om de biologische sector, maar ook om het delen van onze kennis, zodat in de gangbare teelt ook stappen gezet kunnen worden."

Op den duur zou hij het mooi vinden als het aardappelaanbod in Nederland volledig biologisch wordt. Daar moet nog wel het een en ander voor gebeuren. Het aantal biologische telers is nog maar gering: 262 op een totaal van 9300. Van de ruim 63.000 hectare landbouwgrond waarop aardappelen worden geteeld, is nog maar 2054 hectare biologisch.
"De Europese Commissie wil dat in 2030 gemiddeld 25 procent van de landbouwgrond voor biologische teelt wordt gebruikt", zegt Wilde. "Het totale biologische landbouwareaal in Nederland is 3 tot 4 procent nu. Daar is nog wel werk aan de winkel."