Ga naar de inhoud
'Industrie heeft het zwaar'

Bedrijven zuchten onder hoge kosten: 'Marges onder druk'

Tata Steel IJmuiden, beeld ter illustratie Beeld © ANP

Verschillende sectoren zetten zich schrap voor zware economische tijden. Winsten en productiviteit staan onder druk. Vooral de industrie gaat een moeilijk jaar tegemoet, blijkt uit een prognose van ABN Amro. Maar dat is niet de enige tak die zucht onder hoge kosten.

De industriële productie krimpt volgend jaar met 3 procent, voorspelt ABN Amro in een rapport. "Dat heeft te maken met de hoge energieprijzen", zegt econoom Albert Jan Swart van ABN Amro tegen RTL Z.

De bank ziet dat vooral de zware industrie, zoals metaalbedrijven, de hogere kosten maar moeilijk kan doorberekenen. "De bedrijven moeten internationaal concurreren." zegt Swart. En dat is lastig met vooral in Europa gestegen energiekosten.

"We zien bij 75 procent van de bedrijven in de basismetaalindustrie dat het zorgt voor margedruk."

Hoge
Lees ook:
Hoge gasprijs brengt aluminiummaker Aldel op rand faillissement

Vastgoed krijgt het lastig

Ook de vastgoedsector krijgt het lastig, voorspelt de bank. Makelaars en verhuurders van vastgoed bijvoorbeeld. Deze sector kampt met stijgende rentes, waardoor het voor kopers moeilijker wordt om panden te financieren. Ook wordt vastgoed minder interessant om in te investeren. "Beleggers kiezen weer vaker voor staatsobligaties", zegt Swart.

En dan is er ook nog die knellende arbeidsmarkt, tekorten aan personeel pijnigen veel sectoren. Juridische en administratieve dienstverleners hebben daar bijvoorbeeld veel last van. Ook de uitzendbranche, die normaal van een krappe markt profiteert, lijdt daar nu onder, zegt ABN Amro. 

Krapte is overal

De krapte is zo groot dat ook uitzenders en recruiters maar moeilijk aan mensen kunnen komen. "De bedrijfsvoering hapert", zegt Swart. Het aantal uren dat ze mensen kunnen uitzenden stagneert, terwijl de eigen personeelskosten stijgen.

De lagere groei voor veel sectoren volgend jaar leidt ook tot een lagere groei voor de Nederlandse economie, voorspelt ABN Amro. Van 4,6 procent in 2022 naar 0,7 procent in het komende jaar.

"We verwachten een milde recessie", zegt Swart. Dat die recessie mild wordt, komt volgens hem mede door steunmaatregelen van de overheid, zoals compensatie voor de hoge energiekosten.

Energiesteun
Lees ook:
Energiesteun voor kleine ondernemers fors uitgebreid