Ga naar de inhoud
Een op de acht

Zuckerberg stuurt 11.000 werknemers eruit bij Meta

Mark Zuckerberg, topman van techbedrijf Meta. Beeld © ANP / AP / Eric Risberg

Topman Mark Zuckerberg grijpt hard in bij techbedrijf Meta. In de komende tijd worden er maar liefst 11.000 mensen ontslagen bij het bedrijf, wat neerkomt op ongeveer 13 procent van het totale personeelsbestand. Meta heeft last van een slechte advertentiemarkt en miljardeninvesteringen in de metaverse leveren nog nauwelijks iets op.

En daarmee is het onheil nog niet voorbij, want de komende tijd gaat het bedrijf nog meer stappen nemen om efficiënter te werken. Het bedrijf gaat snijden in de kosten en verlengt de huidige vacaturestop tot in het eerste kwartaal van volgend jaar

Het is nog niet duidelijk wie eruit moet bij het bedrijf, het personeel krijgt zo snel mogelijk een persoonlijke mail met informatie wat de gevolgen van de reorganisatie voor hem of haar zijn. "Er is geen goede manier om dit te doen", schrijft Zuckerberg aan het personeel. 

Uit het systeem, nog wel mailen

Diegenen die vandaag al te horen krijgen dat ze hun baan kwijt zijn, worden meteen afgesloten van de systemen. Dat is vanwege de toegang die ze hebben tot gevoelige informatie. Hun mailadressen blijven vandaag nog wel werken, zodat ze afscheid kunnen nemen. 

Het is 'een van de moeilijkste veranderingen in de geschiedenis van Meta' volgens Zuckerberg, de oprichter Facebook, de voorloper van het bedrijf. Hij gaat diep door het stof, en neemt de schuld op zich voor de misrekeningen in het verleden die de ontslaggolf nu noodzakelijk maken. 

Meta-topman
Lees ook:
Meta-topman Zuckerberg ziet Apple als grote concurrent bij VR en AR

"Ik weet dat het hard is voor iedereen, en het spijt me in het bijzonder voor diegenen die hierdoor geraakt worden", aldus de topman. Bij de start van de coronacrisis zag de wereld er voor techbedrijven een stuk rooskleuriger uit, schetst Zuckerberg. Er werd veel meer online gekocht, en dat leidde tot een grote groei van de omzet.

Verantwoordelijk

Veel mensen voorspelden dat dit zou blijven stijgen, ook als de pandemie voorbij zou zijn. "Ik deed dat ook en daarom besloot ik om onze investeringen fors te verhogen. Helaas is het niet gegaan zoals ik had verwacht", steekt de topman de hand in eigen boezem. "Ik zat ernaast en neem daar verantwoordelijkheid voor." Wat dit precies inhoudt, staat niet in het bericht. 

Zuckerbergs
Lees ook:
Zuckerbergs metaverse massaal uitgelachen om slechte kwaliteit

Het achterblijven van de advertentie-inkomsten bij de investeringen in AI en de door Zuckerberg geroemde metaverse hebben de beurskoers van het bedrijf een forse klap gegeven. En dat is ook terug te zien in het vermogen van Zuckerberg. Sinds het begin van dit jaar verloor hij op papier bijna 90 miljard dollar, volgens de miljardairsranglijst van Bloomberg.

Kijk ook: zo zou metaverse moeten werken

04:32