Ga naar de inhoud
Eigenaren pakken 30 miljoen

​​​​​​​Geflopt fusiebedrijf Dirk en Dekamarkt ziet winst halveren

Dirk en Dekamarkt gaan uiteen na winsthalvering. Beeld © ANP

Detailresult Groep, het moederbedrijf van de supermarktketens Dirk en Dekamarkt, heeft in 2021 teleurstellende resultaten geboekt. De omzet daalde en de winst halveerde. Desondanks haalden de eigenaren 30 miljoen euro uit het bedrijf, méér dan de winst.

Dat blijkt uit de meest recente jaarrekening die Detailresult Groep deponeerde bij de Kamer van Koophandel. Het betreft het laatste jaar dat de supermarkten Dirk en Dekamarkt samen hun resultaten presenteren, omdat hun fusie dit jaar ongedaan wordt gemaakt.

Winsthalvering

Uit het verslag blijkt dat bedrijfsopbrengsten in 2021 daalden van 2,15 miljard euro tot 2,06 miljard euro. Dat is een daling van 4,3 procent. De nettowinst halveerde, van 45,7 miljoen tot 23,1 miljoen euro.

Detailresult Groep ontstond in 2008 uit een fusie tussen Dirk van de ondernemersfamilie Van den Broek en Dekamarkt van de familie Kat. Begin dit jaar spatte het fusiebedrijf uiteen.

Na goed 2020

Aanvankelijk leek die opsplitsing niets met de resultaatsontwikkeling te maken te hebben. In 2020 presteerde het bedrijf namelijk nog uitstekend. Dat jaar was sprake van een mooie omzetstijging en een winstexplosie.

Supermarkten
Lees ook:
Supermarkten Dirk en Dekamarkt uit elkaar ondanks winstexplosie

Tegenover RTL Z zei het supermarktconcern destijds dat de opsplitsing van Dirk en Dekamarkt nodig was wegens een 'achterblijvend marktaandeel van de formules door onvoldoende commerciële focus'. 

Nu blijkt dus dat ook de omzet- en winstontwikkeling vorig jaar te wensen overliet. Een woordvoerster van het supermarktconcern kon vandaag nog niet aangeven waaraan dit lag.

Eigenaren pakken 30 miljoen

Uit de jaarrekening blijkt verder dat de families Van den Broek en Kat ondanks de gehalveerde nettowinst vorig jaar veel geld uit het bedrijf haalden. In 2021 bedroeg de dividenduitkering 30 miljoen euro, dus aanzienlijk méér dan de winst.

Het jaar ervoor toucheerden de families ook al 30 miljoen, maar toen was het winstniveau dus hoger dan de dividenduitkering.

Topbeloningen

Ook gaf het bedrijf vorig jaar veel meer uit aan beloningen aan de bestuurders Albert Voogd en Bart Oprel dan het jaar ervoor. In 2020 ging het om bijna 2 miljoen euro, in 2021 was dat bijna 3,3 miljoen euro.

Waarschijnlijk zit een groot deel van het verschil in een afkoopsom van de ex-topman Voogd, die in het voorjaar van 2021 na slechts anderhalf jaar dienst vertrok. Detailresult staat sinds juli onder leiding van Floris van Woerkom, die eerder werkte voor voor C&A, Heineken en Unilever.

Toekomst

Wanneer de afsplitsing van de ketens helemaal is afgerond, vermeldt het verslag niet. "De gesprekken over de wijze waarop en de voorwaarden waartegen de afspIitsing en zeIfstandige voortzetting van de winkelformuIes door de aandeeIhouders zuIIen pIaatsvinden Iopen nog."

Hoe
Lees ook:
Hoe de supermarktfusie van Dirk en Dekamarkt flopte

Nadat de afsplitsing van Dirk en Dekamarkt is afgerond, gaat Detailresult Group verder als een dienstverlener aan de twee zelfstandige supermarktketens, met logistiek, administratieve afdelingen en bakkerijen en slagerijen.

Detailresult kon vandaag nog geen toelichting geven op vragen over de hoge dividenduitkering en de gestegen bestuurdersbeloningen.