Ga naar de inhoud
Problemen Britse moeder

Online interieurwinkel Made.com Nederland uit de lucht

Showroom van Made.com aan het Amsterdamse Rokin. Beeld © ANP

De Nederlandse dochter van de Britse online interieurwinkel Made.com dreigt te worden meegesleurd door de wankelende moeder. Het bedrijf heeft ook de Nederlandse webwinkel uit de lucht gehaald.

De Britse online interieurwinkel Made.com bestaat sinds 2010, en was vorig jaar goed voor een omzet van 434 miljoen Britse pond (500 miljoen euro).

In 2014 opende het bedrijf zijn eerste popup-winkels in Nederland. Het bedrijf rekende Nederland naast Duitsland en Frankrijk tot zijn belangrijkste markten op het vasteland van Europa.

Amsterdam

In 2016 volgde een winkel op de Overtoom in Amsterdam, die een jaar later werd verruild voor een grotere showroom op het Rokin in dezelfde stad. In die ruimte van 500 vierkante meter konden klanten de meubels bekijken, voordat zij die online bestelden.

"Wij blijven een online winkel en bieden op het Rokin vooral een ervaring", zei de toenmalige directeur Damien Poelhekke destijds in het Parool. Nog weer later verhuisde de showroom naar een nog grotere ruimte aan de Raadhuisstraat.

Waarde 900 miljoen

Tijdens de beursgang van het bedrijf kwam de waarde van Made.com vorig jaar zomer nog uit op 775 miljoen Britse pond (bijna 900 miljoen euro).

Hoe
Lees ook:
Hoe hip warenhuis Hutspot na doorstart alsnog op de klippen liep

Vrij snel na de beursgang kelderde het aandeel echter, als gevolg van aanhoudend tegenvallende resultaten. Made.com schreef die toe aan consumenten die na de thuiswerkhype in de coronajaren hun hand op de knip hielden, en verstoorde toevoerlijnen.

De waarde van het aandeel verdampte vrijwel volledig, van 2 pond (2,30 euro) bij de beursnotering tot een halve pence (halve eurocent) vandaag.

Rand afgrond

Volgens Britse media ging de online interieurwinkel vorige maand op zoek naar een koper die het bedrijf kon redden van de ondergang. Omdat die pogingen onlangs mislukten, zou het bedrijf nu op de rand van de afgrond staan.

De Britse webshop is inmiddels uit de lucht gehaald, waardoor klanten geen bestellingen meer kunnen plaatsen.

Dat blijkt ook te gelden voor de Nederlandse website. "We zijn zo bij je terug", meldt de webwinkel hier. "We werken aan een aantal belangrijke updates, zodat jouw shopervaring nog beter wordt."

Bij de showroom aan de Amsterdamse Raadhuisstraat neemt niemand de telefoon meer op. Op een bandje verwijst een woordvoerder naar de chatfunctie op de website, die dus offline is.

31 werknemers

Uit de inschrijving bij de Kamer van Koophandel blijkt dat de Nederlandse dochter Made.com Netherlands geen Nederlandse bestuurders heeft. De vennootschap staat onder leiding van Nicola Thompson en Patrick Lewis, de algemeen directeur en de financieel directeur van de Britse moeder.

Volgens de rapportage die Made.com vorig jaar in aanloop naar de beursgang publiceerde, werken er in Nederland 31 van de 666 medewerkers.

Riverdale
Lees ook:
Riverdale groeide uit tot succesvol woonmerk, maar is nu failliet
Dit is een artikel van