Ga naar de inhoud
Door sancties

Pomphoudersclub: tekort aan diesel dreigt bij lokale pomp

Beeld © ANP / Zuma Press / Guillaume Bonnefont

De kans is groot dat er bij sommige tankstations in Nederland straks geen diesel meer te krijgen is als gevolg van nieuwe Europese sancties tegen Rusland. Daarvoor waarschuwt de lobbyorganisatie van tankstations.

"Er ontstaat nu al schaarste, dat zie je aan de dure dieselprijzen aan de pomp", zegt Ewout Klok, voorzitter van Belangenvereniging Tankstations (BETA) tegen persbureau ANP. 

Verbod op Russische diesel

De boycot op Russische olie gaat naar verwachting later dit jaar in. Daarmee komt er ook een verbod op het halen van diesel uit Rusland. Nederland is voor een belangrijk deel afhankelijk van Russische diesel. Klok wijst erop dat ons land nu al heel dure diesel uit andere landen moet halen. "De voorraden zijn uiterst grillig momenteel en totaal onvoorspelbaar", zegt de marktkenner.

Zorgen
Juni 2022:
Zorgen om olieboycot: 'Kans dat diesel schaars en duur wordt'

Klok denkt niet dat de diesel op raakt bij gerenommeerde oliemerken zoals Shell en Texaco. Maar mogelijk wel bij de lokale, vaak goedkopere pompstations met merkloze brandstoffen.

Dieselprijs 50 cent omhoog

"De automobilist in Nederland is de dupe. Mensen met een dieselauto betalen al veel meer wegenbelasting dan benzinerijders en nu is de brandstof ook nog fors duurder dan benzine. Het loont niet meer om diesel te rijden", stelt de BETA-voorzitter.

De landelijke adviesprijs voor een liter is momenteel 2,26 euro, zo'n 50 cent meer dan een jaar geleden. "Als het kabinet niet eerder dit jaar een accijnsverlaging had doorgevoerd zou de prijs voor een liter diesel nu 2,40 euro zijn, een absoluut record", zegt Klok.

Zorgen
Lees ook:
Zorgen om ontbrekend noodplan als er een oliecrisis ontstaat