Ga naar de inhoud
Meer bier verkocht

Bier nog duurder: Heineken blijft gestegen kosten doorberekenen

Een verse lading bier voor café De Koning in Alkmaar, april 2021. Beeld © ANP Foto

Heineken wil 'op verantwoorde wijze' de gestegen kosten voor de productie van bier blijven doorberekenen in de prijs. De prijzen van de bierbrouwer gingen per 1 augustus al met 5,8 procent omhoog, maar er zit dus nog meer in het vat.

Net als veel andere bedrijven kampt Heineken met gestegen kosten voor energie, transport en grondstoffen. Doordat de prijsstijgingen kan het zo zijn dat er minder bier, hard seltzer en cider wordt verkocht. 

Omzetstijging

Bij de presentatie van de halfjaarcijfers in juni liet Heineken al weten de prijzen die cafés en restaurants betalen met gemiddeld 5,8 procent te verhogen. De brouwer zegt nu te blijven kijken hoe de hogere prijzen doorberekend kunnen worden.

Hoeveel de prijzen deze keer gaan stijgen is onduidelijk. Heineken wil de prijsstijgingen 'verantwoord' doorvoeren, stelt topman Dolf van den Brink in een geschreven toelichting op de resultaten van het derde kwartaal. Een woordvoerder van Heineken kon niet direct uitleggen wat Van den Brink daar precies mee bedoelt en ook niet met hoeveel procent de prijzen verder stijgen. 

Beurscommentator Hans de Geus is heel stellig over de uitspraak. "Bier van Heineken wordt duurder. Ze willen daarnaast meer besparen op de kosten en zullen zich meer focussen op hun premium merken omdat daar een hogere marge op zit dan op gewoon pils."

Biertje?
Lees ook:
Biertje? Trek dan maar de portemonnee: prijzen omhooggeschoten

In het derde kwartaal verkocht Heineken voor 9,4 miljard euro aan drank, een toename van 27,5 procent ten opzichte van het derde kwartaal vorig jaar. Een deel van die stijging kwam voort uit de prijsverhogingen die het bedrijf doorvoerde. De nettowinst voor het derde kwartaal kwam uit op 934 miljoen euro, bijna 20 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Het bedrijf profiteerde verder vooral van een opleving in de regio Azië en Oceanië, waar in veel landen coronabeperkingen verdwenen en ook het toerisme weer goed op gang kwam.

Op zijn hoede

Buiten die regio merkte Heineken dat in sommige landen de vraag naar bier gedurende het kwartaal wat afnam. Dat komt door de moeilijke economische omstandigheden en hoge inflatie. Toch past Heineken de verwachtingen voor heel dit jaar niet aan omdat in alle regio's nog een kleine omzetgroei werd behaald.

Toch is topman Van den Brink wel op zijn hoede. "We zien steeds meer redenen om voorzichtig te zijn met betrekking tot de macro-economische vooruitzichten, onder andere een zwakkere consumentenvraag."