Ga naar de inhoud
Inhuurkracht maakte foto's

Data ruim 750 klanten Vattenfall gestolen, misbruikt voor fraude

Het hoofdkantoor van Vattenfall in Amsterdam. Beeld © ANP Foto

Een klantenservicemedewerker van Vattenfall heeft de gegevens van zeker 776 klanten gefotografeerd en doorgespeeld naar een andere persoon. Die gebruikte de data om voornamelijk 80-plussers op te lichten met bankpasfraude.

De klantenservicemedewerker was een externe inhuurkracht. Zij fotografeerde onder andere naam, adres en bankrekeningnummer van 776 Vattenfall-klanten.

Ook zocht zij in het klantenbestand doelbewust op leeftijd en had zo toegang tot de gegevens van nog eens ruim tweeduizend klanten. Hoeveel van die klanten ook daadwerkelijk gedupeerd zijn, is nog onbekend, zegt Vattenfall-woordvoerder Anouk IJfs. Het politieonderzoek en het onderzoek bij Vattenfall zelf lopen nog.

Huiszoeking

De diefstal kwam aan het licht na een aangifte van bankpasfraude in Zoetermeer afgelopen juni. Na onderzoek van de politie konden hiervoor twee mensen worden aangehouden. Zij blijken achter tientallen zaken van bankpasfraude door het hele land te zitten, aldus de politie.

Op 12 oktober werd nog een derde verdachte aangehouden in Amsterdam. "Tijdens huiszoeking bij deze persoon werd onder andere een laptop in beslag genomen", zegt IJfs. "Daarop werden foto's gevonden met data uit ons klantenbestand, die de klantenservicemedewerker aan deze persoon had doorgespeeld." 

Bankpasfraude
Bekijk ook:
Bankpasfraude treft slachtoffers door heel Nederland

De inhuurkracht is inmiddels ook opgepakt en werkt niet meer voor Vattenfall, zegt IJfs. 

Aanvullende maatregelen

De totale groep klanten van wie zij gegevens kon inzien is inmiddels geïnformeerd over het datalek. "Wij hebben een apart team opgezet binnen de klantenservice die hen te woord kan staan als zij vragen hebben." 

Ook heeft Vattenfall een aantal procedures aangepast. Zo is het niet langer mogelijk om binnen klantendata op leeftijd te zoeken. Het proces van het aannemen van nieuwe medewerkers is aangescherpt. Vattenfall onderzoekt verder of aanvullende beveiligingsmaatregelen kunnen worden genomen.