Ga naar de inhoud
Aangeboden door Rabobank

De bumpy road naar onbezorgd bezorgen

GreenMo verzorgt de verhuur en het onderhoud van elektrische scooters en fietsen aan de zakelijke markt. Doeke Boersma is oprichter en ceo en vertelt graag over de bumpy road naar onbezorgd bezorgen.

Samen met zijn vrouw en kinderen heeft Doeke Boersma de grappige gewoonte om elke keer als ze een GreenMo-voertuig tegenkomen te applaudisseren. “Dat gebeurt elke dag wel een paar keer en levert soms heel leuke reacties op.” Boersma is ceo van GreenMo, Europees marktleider in de verhuur van elektrische voertuigen aan de zakelijke markt.

Onbezorgd bezorgen

De voertuigen van GreenMo worden gebruikt door maaltijd- en postbezorgers, maar ook door klanten als Gemeente Amsterdam en De Politie. GreenMo helpt deze B2B-klanten actief bij het verduurzamen van hun vloot en regelt ook zaken als onderhoud, financiering en verzekering. Zodat het voor deze klanten zo gemakkelijk mogelijk wordt om over te stappen op elektrische, uitstootvrije voertuigen. “Onbezorgd bezorgen,” noemt Boersma het.

De
Lees ook:
De voordelen van een gezonde bodem

Hartgrondige ambitie

Hij begon zijn carrière als investment banker, maar altijd al met het idee om uiteindelijk ergens zelf aan de slag te gaan en te ondernemen. “En dan het liefst bij een bedrijf dat de wereld een stukje mooier maakt, die hartgrondige ambitie heb ik eigenlijk altijd gehad.” Via een overname die hij deed als investment banker kwam hij in aanraking met een bedrijf in elektrische scooters en even later met Donny van den Oever, die al sinds 2005 bezig was met de techniek en het onderhoud van elektrische voertuigen.

Zeventien jaar aan kennis

In 2014 lanceerden Boersma en Van den Oever samen met een derde partner GreenMo en waren de restaurants aangesloten bij Thuisbezorgd hun eerste zakelijke klant. Inmiddels beheren ze meer dan 30.000 elektrische voertuigen, hebben ze 500 mensen in dienst en zijn ze actief in tien landen. Hun voorsprong als het gaat om het onderhoud van elektrische voertuigen is een van de factoren die hun bedrijf uniek maakt: “Er zijn maar weinig bedrijven of personen die, zoals Donny, zeventien jaar aan kennis en ervaring op dit gebied hebben. Daarnaast hebben we het onderhoud van de voertuigen zo efficiënt mogelijk ingericht door dit op tijd en grondig te doen. En als er problemen zijn met een voertuig komen wij altijd maar één keer langs: of we repareren het ter plekke, of we geven een ‘nieuw’ (volledig geserviced) voertuig. Een stilstaand voertuig kost gewoon teveel geld.”

Duurzaam,
Lees ook:
Duurzaam, gezond én sexy

Actieve rol van Rabobank

Hun eerste vloot werd in 2014 gefinancierd door de Rabobank. “En dat was niet perse logisch, want onze cijfers waren op dat moment hartstikke rood.” Maar op basis van Boersma’s businessmodel durfde de bank het toch aan en inmiddels is Rabobank een van de aandeelhouders van GreenMo. Maar de bank is veel meer dan een financieel partner alleen: “Ze hebben een heel actieve rol gehad bij de groei van ons bedrijf. Met behulp van bepaalde sectorkennis en hun netwerk, maar ook door ons te helpen bij het telkens aanpassen van onze organisatiestructuur nu we zo hard groeien.”

Rabobank is een coöperatieve bank die gelooft in de kracht van samen. Dit houdt in dat ze naast hun financiële middelen ook graag hun kennis en netwerk inzetten om ondernemers verder te helpen. Ga naar de website om te zien wat Rabobank voor jouw onderneming kan betekenen.

Dit artikel is tot stand gekomen in opdracht van Rabobank en valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van RTL Nieuws.