Ga naar de inhoud
Curator verkoopt nu merkrechten

Wanbetaling bij failliete sportwagenbouwer Spyker blijft voortduren

Spyker C8 op de Auto Shanghai Motor Show. Beeld © ANP

De Spyker-saga blijft voortduren. Ondanks talloze toezeggingen van Spyker-topman Victor Muller om 1,5 miljoen euro aan schuldeisers te betalen, zit curator Dennis Steffens van de failliete sportwagenbouwer nog steeds te wachten op de centen. "De grens is bereikt."

Dat blijkt uit het zojuist verschenen elfde faillissementsverslag, waarin de ergernis van de curator tussen de regels is door te lezen.

Onbetaalde rekeningen

Dat de curator opnieuw niet is betaald, is overigens niet echt een verrassing meer. Rondom de voormalige sportwagenbouwer is namelijk al jaren sprake van verbroken beloftes en onbetaalde rekeningen.

De Spyker-saga begon in 2014, met het faillissement van marketingdochter Spyker Events. Ook hier beloofde topman Victor Muller een deel van het boedeltekort te betalen. Maar dat geld kwam nooit.

Tevergeefs wachten

Na jarenlang tevergeefs wachten op de centen vroeg de curator van Spyker Events uiteindelijk begin 2021 het faillissement van moederbedrijf Spyker NV aan. Een jaar eerder was ook al dochterbedrijf Spyker Services op de fles gegaan.

Geen
Lees ook:
Geen geld voor sportwagenmaker, Spyker NV failliet

Curator Dennis Steffens, die de laatste twee faillissementen moet afwikkelen, sloot met Muller een akkoord over de betaling van de financiële tekorten in de failliete boedels. Met bijna 1,5 miljoen euro konden alle schuldeisers schadeloos worden gesteld.

Verbroken beloftes

Maar de afgelopen jaren kwam Muller ook deze afspraken niet na. Uit het jongste curatorenverslag blijkt dat de investeerder die begin dit jaar door Muller werd gepresenteerd, afgelopen zomer uiteindelijk niet met geld over de brug kwam.

We zou er een nieuwe investeerder zijn gevonden, die in totaal al een voorschot van 100.000 euro zou hebben betaald.

Nu blijkt dat ook dit geld nooit is gearriveerd bij de curator. "Ondanks meerdere betalingsbewijzen en andere documenten en contacten heeft de door Muller gepresenteerde investeerder niets betaald", schrijft Steffens in het verslag.

In een toelichting op het verslag zegt Steffens tegen RTL Z dat hij de merkrechten van Spyker nu gaat verkopen, om geld te genereren voor de schuldeisers van de failliete bedrijven.

Curator: grens is bereikt

"Ik ben altijd sceptisch geweest over de toezeggingen van Muller. Daarom heb ik destijds de toegezegde betalingen vastgelegd in een contract", zegt curator Dennis Steffens van Spyker NV in een toelichting op het laatste faillissementsverslag.

"In ruil voor de tijd die Muller kreeg om iemand met een zak geld te vinden, kreeg de failliete boedel de pandrechten op de merkrechten. Die kan ik dus nu verkopen."

Steffens benadrukt dat hij Muller ruim de tijd heeft gegeven. "Deze zomer leek het uiteindelijk toch nog rond te komen. Via Teams sprak ik met mensen, die echt heel geïnteresseerd leken. Toen ik een aanbetaling eiste, kwamen er ook daadwerkelijk betalingsbewijzen op tafel. Maar daarna zou er weer sprake geweest zijn van bankstoringen. Sindsdien heb ik er niets meer van gehoord. Nu is de grens bereikt."

De curator zegt 'binnen enkele weken' te beginnen met de verkoop van de intellectuele eigendoms- en merkrechten van Spyker. "Via een online platform van verkoopbureau Troostwijk kan de hele wereld daar straks op bieden. Ik ben ervan overtuigd dat ze meer dan genoeg opbrengen."

Wegens doorlopende kosten zegt Steffens inmiddels ruim 1,7 miljoen euro nodig te hebben om alle schuldeisers schadeloos te stellen.