Ga naar de inhoud
Gas goedkoper

Deel Eneco-klanten profiteert van dalende gasprijs, tarieven omlaag

Het hoofdkantoor van Eneco in Rotterdam. Beeld © ANP Foto

Eneco-klanten die per 1 november een nieuw tarief krijgen, gaan een stuk minder betalen dan klanten die per 1 oktober een prijswijziging voor de kiezen kregen.

De energieleverancier rekent vanaf 1 november 3,17 euro per kubieke meter gas en 79 cent per kilowattuur stroom. De prijswijziging geldt voor een derde van het klantenbestand van Eneco, zegt woordvoerder Rianne de Voogt. Zij zijn eind september al hierover geïnformeerd.

Minder dan in oktober

Die bedragen zijn nog steeds stukken hoger dan de prijzen vorig jaar (0,80 cent voor een kuub gas en 0,15 cent voor een kilowattuur stroom), maar alweer veel lager dan de prijzen die Eneco een maand geleden aankondigde.

Klanten die per 1 oktober nieuwe tarieven kregen, moesten 3,39 euro gaan betalen voor een kubieke meter gas en 0,84 cent voor een kilowattuur stroom.

Deze klanten zitten ook nog wel even aan dat tarief vast, zegt De Voogt. "Zij krijgen per 1 januari een nieuw tarief aangeboden." Of die tarieven nog lager gaan zijn, durft ze niet te zeggen. "Er zijn zoveel geopolitieke spanningen op dit moment, dat het moeilijk is om te zeggen wat er in de toekomst gaat gebeuren. Daarover kunnen we geen garanties geven."

Gasprijs
Lees ook:
Gasprijs daalt verder: minder zorgen om mogelijke tekorten

De gasprijs is na de piek eind augustus aan het dalen. De prijs voor een megawattuur gas op de Amsterdamse gasbeurs was gisteren bijna 128 euro. De piekprijs twee maanden geleden lag op 350 euro.

Toevoer LNG

De prijsdaling komt doordat de Europese gasvoorraden steeds beter gevuld zijn en er minder gas wordt ingeslagen voor de winter. Zo zijn de Nederlandse gasvoorraden meer dan 93 procent gevuld, ruim boven het doel van 80 procent dat de EU heeft gesteld. Verder krijgen we meer gas uit Noorwegen.

Bovendien is de capaciteit voor de aanvoer en omzetting van vloeibaar gas (LNG) in Nederland flink uitgebreid, onder andere met de nieuwe LNG-terminal in de Groningse Eemshaven.

In onderstaande video legt Roland Koopman uit waarom ook de stroomprijs enorm is gestegen:

Energierekening nog hoger: waarom ook de stroomprijs door het dak gaat

03:47