Ga naar de inhoud
Overname

'Musk krijgt het alleen voor het zeggen bij Twitter'

Elon Musk heeft Twitter overgenomen

Als Tesla-topman Elon Musk Twitter overneemt, krijgt hij het alleen voor het zeggen bij het bedrijf. Andere investeerders hebben een overeenkomst getekend waarin staat dat zij geen zeggenschap krijgen, meldt de Amerikaanse techwebsite The Information. Musk haalde eerder dit jaar toezeggingen van mede-investeerders op die miljarden in Twitter wilden steken.

Zo is Oracle-oprichter Larry Ellison bijvoorbeeld bereid 1 miljard dollar in de overname te steken, werd in mei duidelijk uit officiële documenten.

Ook cryptobedrijf Binance doet mee en is goed voor 500 miljoen dollar. De huidige Twitter-investeerder prins Al-Waleed bin Talal al-Saud uit Saudi-Arabië wil zijn aandelen behouden. Dat zijn er zo'n 35 miljoen die in totaal zo'n 1,9 miljard dollar waard zijn.

Soap

Musk praatte toen nog met andere bestaande aandeelhouders, onder wie Twitter-oprichter Jack Dorsey, of zij ook aandeelhouder willen blijven. Of die gesprekken zijn afgerond en resultaat hebben opgeleverd is niet direct duidelijk. Deze zomer zei Musk nog af te zien van de overname, maar vorige maand wilde hij Twitter toch weer kopen.

Als meer huidige aandeelhouders hun belang in Twitter willen houden, heeft Musk minder geld nodig voor de overname. Die kost hem 44 miljard dollar als hij alle aandelen over zou nemen.

Musk
Lees ook:
Musk wil Twitter onderdeel maken van 'X': een app voor 'alles'

Musk heeft absolute controle over Twitter, aldus The Information. De advocaten van Musk zouden een overeenkomst voor aandeelhouders hebben opgesteld. Hij kan bijvoorbeeld 'naar eigen goeddunken' beslissen over een verkoop van het bedrijf of herfinanciering.

Alles-app

Musk maakte eerder al bekend zaken te willen veranderen bij Twitter. Zo moet het onderdeel worden van een  'alles-app', die gebruikers veel verschillende diensten moet aanbieden, naar het voorbeeld van het Chinese WeChat. 

Met WeChat kunnen gebruikers behalve chatten en videobellen bijvoorbeeld ook winkelen en gamen. Bovendien kunnen ze maaltijden en taxi's bestellen en allerlei bankzaken doen. WeChat heeft een eigen betalingssysteem.

Musk
Lees ook:
Musk wil Twitter onderdeel maken van 'X': een app voor 'alles'

Deze week werd ook bekend dat de federale autoriteiten in de VS onderzoek doen naar het gedrag van Elon Musk rond de overnamepoging van Twitter. Dat schrijven advocaten van Twitter in rechtbankdocumenten.

Twitter vraagt de rechtbank in Delaware om inzage van documenten die Musk aan de autoriteiten heeft overgedragen. "Hij heeft middels zijn advocaten substantiële correspondentie gevoerd met de autoriteiten die bij het onderzoek betrokken zijn. Twitter wil die documenten in handen krijgen", aldus de advocaten.

Misplaatst

Musks advocaat Alex Spiro laat aan Reuters weten dat het rechtbankverzoek van Twitter misplaatst is. Hij stelt dat juist het management van Twitter op federaal niveau wordt onderzocht. Het socialmediabedrijf weigert op die uitlating te reageren.

Hoe Musk Twitter-aandeelhouders zo ver krijgt hun stukken te verkopen

02:59