Ga naar de inhoud
Schadeclaim

Nederlands Bavaria bouwt brouwerij in Cuba, biergigant AB Inbev woedend

Café in Cuba in 2016, met Bavaria-reclame. Beeld © ANP

Swinkels Family Brewers uit Lieshout, de brouwer van Bavaria Bier, is slaags geraakt met de grootste bierproducent ter wereld. AB Inbev eist een schadevergoeding van de Nederlanders, omdat zij deelnemen in de bouw van een Cubaanse brouwerij.

Dat blijkt uit een vandaag openbaar geworden uitspraak van de rechtbank Oost-Brabant.

Bavaria bier

Swinkels Family Brewers is een familiebedrijf, bekend van het biermerk Bavaria. Afgelopen jaren groeide het bedrijf door overnames van ambachtelijke brouwers als Palm, De Molen en Uiltje. Ook heeft het een belang in een brouwerij in Ethiopië.

Met 1800 werknemers en een omzet van 836 miljoen euro is Swinkels Family Brewers internationaal gezien echter een bescheiden speler.

Naar Cuba

De Nederlandse brouwer exporteert al sinds de jaren tachtig bier naar Cuba, maar dat het nu ook belangen heeft in een Cubaanse brouwerij was nog niet eerder bekend.

'Bedrijven
Lees ook:
'Bedrijven kunnen flink profiteren van Cuba'

Wel verschenen vorig jaar berichten in lokale media dat de Nederlanders samen met rum- en sapmaker Cuba Ron een biermerk ontwikkelden voor de Cubaanse markt. Inmiddels is dat merk, Parranda, ook daadwerkelijk juridisch vastgelegd.

Bouw brouwerij

Uit de uitspraak van de rechter blijkt nu dat de Nederlandse brouwer via zijn Spaanse dochterbedrijf een belang van 60 procent heeft in de joint-venture Cerveceria Cubana.

Cerveceria Cubana ontwikkelt een brouwerij op een bedrijventerrein in de West-Cubaanse havenstad Mariël, niet ver van de hoofdstad Havana.

Biergigant boos

De Cubaanse plannen van de Nederlandse brouwer worden echter met lede ogen gadegeslagen door AB Inbev. Dat is met een omzet van ruim 54 miljard dollar en 169.000 werknemers de allergrootse bierbrouwer ter wereld.

Grootste
Lees ook:
Grootste brouwer haalt Oekraïens bier naar Nederland

AB Inbev is in Nederland bekend van merken als Hertog Jan, Jupiler, Leffe en Bud. Via een joint venture met een Cubaans staatsbedrijf is de biergigant al jaren actief in Cuba, met een brouwerij in Holguin en de merken Bucanero en Cristal.

Exclusiviteit

In 2002 kreeg de onderneming van de Cubaanse overheid het exclusieve recht om 30 jaar lang in Cuba bier te maken en te verkopen. Maar in 2019 werd deze exclusiviteit ingetrokken. Om te protesteren tegen die beslissing is de biergigant een arbitragezaak begonnen.

Tegelijk blijkt AB Inbev een rechtszaak te hebben aangespannen tegen Swinkels Family Brewers. Het Nederlandse familiebedrijf zou onrechtmatig hebben gehandeld, door te profiteren van de schending van het exclusiviteitsrecht door de Cubaanse overheid.

Schadeclaim

Volgens AB Inbev had Swinkels niet in het gat mogen springen dat ontstond door de vermeende inbreuk op haar exclusieve rechten. Voor de Nederlandse rechter eiste de biergigant dat Swinkels zijn activiteiten staakt tegen een dwangsom van 25.000 euro per dag, en een schadevergoeding van nog onbekende omvang.

De rechtbank Oost-Brabant zegt echter niet bevoegd te zijn om te oordelen over deze zaak, omdat het een beslissing van de staat Cuba betreft. 

Swinkels Family Brewers laat weten dat het niets aan de zaak of de uitspraak heeft toe te voegen. AB Inbev reageerde niet op een verzoek op een commentaar.