Ga naar de inhoud
'Inhaalslag na eind coronasteun'

Golf van faillissementen verwacht in 2023

'Het aantal faillssementen zal volgend jaar met 77 procent toenemen.' Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Hans van Rhoon

Kredietverzekeraar Atradius denkt dat dit jaar het aantal bedrijven dat het loodje legt al zal toenemen. Volgend jaar volgt dan een zeer forse toename met zo'n 77 procent.

Dat schrijft Atradius in een rapport over de verwachte ontwikkeling van het aantal faillissementen in een aantal belangrijke landen in de wereld.

In de afgelopen jaren hield de coronasteun veel bedrijven op de been, met regelingen zoals NOW, TVL en Tozo. Daardoor daalde het aantal faillissementen in ons land naar een zeer laag niveau. In 2021 lag het aantal op het laagste niveau sinds 1990.

Mkb'ers
Lees ook:
Mkb'ers moeten beginnen met terugbetalen van coronasteun, maar kúnnen ze dat ook?

Maar vanaf 1 oktober moeten MKB-bedrijven beginnen met terugbetalen van de belastingschuld van in totaal 19 miljard euro die ze tijdens de pandemie hebben opgebouwd.

Verder hebben bedrijven last van de hoge inflatie en hogere energieprijzen.

Zombiebedrijven

Dat alles bij elkaar zorgt ervoor dat zogeheten zombiebedrijven, die kunstmatig in leven werden gehouden, toch ten onder zullen gaan, aldus Atradius.

CBS:
Lees ook:
CBS: recordaantal opheffingen bedrijven, vooral webwinkels

In de laatste vier maanden van 2022 zal er al een omslag zijn, waardoor er dit jaar al 9 procent meer faillissementen zullen zijn. Maar volgend jaar komt de echte klap, met een stijging van maar liefst 77 procent, aldus Atradius.

Klap bij ons later

Daarmee loopt Nederland achter bij veel andere landen, waar de klap al eerder kwam. Zo is de toename van het aantal bankroeten dit jaar in ons land nog laag, in vergelijking met landen zoals Frankrijk, Oostenrijk en het VK.

Maar in 2023 zal dat andersom zijn en behoort Nederland tot de landen met de grootste stijging, denkt de kredietverzekeraar. Daardoor zal het aantal faillissementen bijna terug zijn op het niveau van 2019, van vóór de coronacrisis dus. 

Atradius gaat uit van in totaal 4100 faillissementen in 2023. Dat is nog wel aanzienlijk minder dan in 2013, toen na de financiële crisis zo'n 12.500 bedrijven ondergingen.

Inflatie
Lees ook:
Inflatie in september naar historische hoogte, lonen blijven flink achter