Ga naar de inhoud
Te hoge energieprijzen

Aluminiumfabrikant Aldel weer in de problemen, bijna al het personeel ontslagen

Werknemers van Aldel demonstreerden eerder voor baanbehoud. Beeld © ANP

De Delfzijlse aluminiumfabrikant Aldel ontslaat zo'n 175 van de 200 medewerkers. De metaalfabriek ligt sinds begin september grotendeels stil omdat het met de hoge energieprijzen onmogelijk is geworden om rendabel te blijven produceren. Nu gaat het bedrijf met zo'n 25 medewerkers verder. Die zijn nodig om het bedrijf in een zogenoemde waakvlamstand te houden, zo stelt Aldel.

Sinds 23 oktober 2021 produceert het bedrijf vanwege de hoge gasprijzen nog maar eenderde van de gebruikelijke hoeveelheid. 

"De prijs voor een megawattuur gas is inmiddels 300 euro", zei financieel directeur Eric Wildschut destijds tegen RTL Z. "Voor de coronacrisis was dat nog 20 euro."  

Verlies

Concreet betekent dit dat een ton aluminium 4500 euro kostte aan elektriciteitskosten. "Maar de marktprijs voor een ton aluminium is 2500 euro", aldus Wildschut in oktober. "Dat kan dus niet uit."

Intussen zijn de gasprijzen door de oorlog in Oekraïne alleen maar verder gestegen. De productie wordt nu 'gecontroleerd stil gelegd'. Het is wel de bedoeling dat die ooit weer wordt opgestart.

Steun

Maar volgens Wildschut is zo'n nieuwe start alleen mogelijk als de gasprijzen structureel zakken of de overheid met substantiële steun voor het bedrijf komt. "Wij vragen al langer om steun van de overheid. We hebben al drie jaar een project lopen voor verduurzaming dat nu geen doorgang vindt", zegt hij.

Hoeveel geld Aldel inmiddels verloren heeft, is onbekend. Wel stelt Wildschut dat een faillissement 'nu niet waarschijnlijk' is. Er zijn volgens hem veel toezeggingen van financiers van Aldel.

Aldel
Lees ook:
Aldel legt productie 6 maanden grotendeels stil om hoge gasprijs

Het rommelt al langer bij het bedrijf. Aldel was tussen 2017 en 2021 in handen van de Amerikaanse investeringsmaatschappij York Capital. Het bedrijf gebruikte evenveel stroom als de stad Groningen. 

Het bedrijf had vorig jaar al last van de hoge energiekosten. 125 mensen moesten in december 2021 vertrekken, directeur Chris McNamee nam het bedrijf over van de investeringsmaatschappij. Volgens RTV Noord werd een groot deel van de schulden weggestreept, waardoor York Capital niets van haar investeringen terugzag.

Sociaal plan

Wildschut sprak over een 'schone balans'.  Met de bonden werd een principeakkoord gesloten over een sociaal plan. Er werd geen aluminium meer geproduceerd in de fabriek, het bedrijf kocht op de markt aluminium in.

Het sociale plan dat bij de eerste reorganisatie werd opgesteld, geldt tot oktober van dit jaar. Omdat medewerkers bang waren dat het bedrijf het plan toch zou schrappen, werd vorige maand het werk nog een aantal dagen neergelegd.

Roerige geschiedenis

De onderneming is al twee keer failliet gegaan en doorgestart. Het eerste bankroet was in 2013. Dat gebeurde toen omdat de energieprijs te hoog was.

Duitse concurrenten produceerden beduidend goedkoper dan Aldel, door de veel lagere prijs voor grootverbruikers in Duitsland. Volgens de curator ging het om een schuldenlast van ongeveer 25 miljoen euro.

Om een faillissement te voorkomen en tijd te kopen hadden provincie en Rijk een overbruggingskrediet van 8 miljoen euro beschikbaar gesteld, maar dat mocht niet baten. Door het faillissement verloren 400 mensen hun baan bij Aldel en gingen nog eens 400 indirecte banen verloren in Noord-Oost-Groningen. Uiteindelijk maakte het bedrijf in afgeslankte vorm een doorstart.

Opnieuw bankroet

Investeerder Gary Klesch blies nieuw leven in het bedrijf. De naam van het bedrijf veranderde in Klesch Aluminium Delfzijl, maar in 2017 volgden weer een bankroet.

Er werkten toen circa 175 mensen. Investeringsmaatschappij York nam het bedrijf en personeel toen over, pompte er miljoenen in en er werd een doorstart gemaakt.

Nieuwe
Lees ook:
Nieuwe eigenaar aluminiumfabriek Aldel investeert 30 miljoen euro