Uniper, de grootste Duitse inkoper van Russisch gas, wordt genationaliseerd. De Duitse regering investeert 8 miljard euro in de gasgigant en krijgt daarmee 99 procent van het bedrijf in handen.
De Duitse regering neemt deze stap om het noodlijdende energieconcern voor omvallen te behoeden.
Klauwen met geld
Uniper is verantwoordelijk voor 40 procent van de Duitse gasvoorziening. Daarin is het sterk afhankelijk van Russisch gas: zeker 50 procent van het gas dat Uniper importeert komt uit Rusland. Nu de Russen de belangrijkste pijpleiding naar het land, de Nord Stream, steeds verder afknijpen, moet Uniper het gas ergens anders vandaan halen.
Dat kost het bedrijf klauwen met geld; tot 100 miljoen euro per dag. In juli ondersteunde de Duitse regering Uniper al door een belang van 30 procent in de energieleverancier te nemen, maar dat bleek dus niet genoeg.
"We doen er alles aan om de energiesector in ons land stabiel te houden", zei Robert Habeck, de Duitse minister van Economische Zaken, vanochtend in een persconferentie. "Met deze nationalisatie kunnen we de leveringszekerheid van gas veiligstellen."
Naast de miljardeninjectie wordt ook de grootste aandeelhouder uitgekocht. Het Finse staatsenergiebedrijf Fortum krijgt bijna een half miljard euro voor het belang in Uniper. Ook krijgt Fortum 4 miljard euro terug dat het aan Uniper geleend had.
Gevoelig plan
De nationalisatie ligt gevoelig in Duitsland, schrijft Bloomberg. Minister Habecks plan om een heffing in te voeren op gas voor huishoudens zou erdoor op de helling zijn beland. Die heffing moest zo'n 34 miljard euro opleveren, waarvan het gros naar Uniper zou gaan. Als de heffing er niet komt, is de vraag uit welke middelen de nationalisatie dan wordt betaald.
Naast Uniper zou de Duitse overheid met zeker nog twee energiebedrijven gesprekken voeren over een overname.
Meer grote energiebedrijven staan op omvallen en dat voedt de angst voor een domino-effect à la Lehman-brothers, zo leggen we uit in deze video: