Ga naar de inhoud
Van carnavalshits tot golfwinkels

Dit is het imperium van Frits van Eerd

Van Eerd heeft onder meer een vinger in de pap bij La Place. Beeld © Foto's: ANP

Frits van Eerd is niet alleen topman van Jumbo. De voor een witwaszaak gearresteerde miljonair heeft met zijn familie vingers in de pap bij veel meer bedrijven, van HEMA tot Van Eerd Golf & Hockey. Bovendien mag hij met een speciale stichting vanaf vliegveld Eindhoven in oude Spitfires vliegen en is hij muzikant.

Het is een zakenman pur sang. Op naam van Frits van Eerd en zijn familie staan tientallen bedrijven. Zo zijn op het adres van het Jumbo hoofdkantoor in Veghel, ook onder meer de Handelsonderneming Frits van Eerd B.V en La Place Food Vastgoed B.V gevestigd. Jaar na jaar breidt de familie hun imperium uit. En ze zijn zeker niet alleen in food actief.

Een van de meest opvallende bedrijfsnamen? De Stichting Spitfires Flying Vintage Everyday. Het is een voortvloeisel van een hobby van Van Eerd, die als raceliefhebbers ook verschillende auto's in zijn bezit heeft. Vier jaar geleden kocht hij twee Spitfires, een een Mk 16 en een Mk 1. Het zijn historische gevechtsvliegtuigen waar de R.A.F. het in de Tweede Wereldoorlog mee opnam tegen de Duitsers.

De bijbehorende stichting werd in maart 2020 opgericht, blijkt uit de inschrijving bij de KvK. Het doel: Het bewaren van vliegend historisch cultureel erfgoed en het tonen van dit erfgoed aan een zo breed mogelijk publiek.

Jumbo-baas
Lees ook:
Jumbo-baas Van Eerd nog vast in witwaszaak in motorcrosswereld

De stichting heeft toestemming om met burgervliegtuigen gebruik te maken van Vliegbasis Eindhoven. Per jaar mogen zij 15 vliegbewegingen (starten en landen) maken, zo meldt Defensie op haar site.

Geregistreerd op hetzelfde adres in Veghel: Van Eerd Golf & Hockey BV, op haar beurt een dochter van Van Eerd Beheer BV.  Het grootste assortiment aan hockey - en golfspullen van Nederland, zo claimt het bedrijf. Er zijn inmiddels negen golfwinkels en acht hockeywinkels in Nederland en klanten kunnen terecht bij de website Jumbosports.com. 

Illegale golfbaan

Los hiervan is er Van Eerd Golf BV, gespecialiseerd in het ontwikkelen van golfterreinen. Opgericht in 1979, met vader Karel van Eerd als bestuurder. De bijbehorende golfbaan, De Hooge Vorssel in Nistelrode, werd begin jaren '90 geopend maar was jarenlang illegaal. Er zomaar een balletje slaan, kan niet. Business members only, Wel kun je er als niet-lid een pakket met golflessen kopen.

Wie nu de diverse bedrijven aanstuurt, is onbekend. Ze zijn niet bereikbaar of verwijzen naar perswoordvoering van Jumbo, die geen mededelingen doet.

Jumbo
Lees ook:
Jumbo neemt 17 winkels Hema over, Hema-producten in supermarkt

La Place

Ook bij de La Place-restaurants, in eigendom van de familie van Eerd, houdt het personeel de kaken op elkaar. Persvragen moeten gemaild worden aan een pr-bureau, maar daar komt vrijdag geen antwoord op. Lang kan het bedrijf de strateeg Frits van Eerd niet missen. Door de coronacrisis viel de omzet weg.

En de restaurantketen versleet in een paar jaar tijd meerdere ceo's, te weten Chris Meijers, Bart van den Nieuwenhof en Frank Wubben. Deels vertrokken ze vanwege verschil van inzicht.

Van Eerd wil La Place uitrollen met een wereldwijd concept met enkele honderden vestigingen.  Er zijn inmiddels restaurants in Kopenhagen, New York en San Francisco.

Jumbo
Lees ook:
Jumbo neemt belang in flitsbezorger Gorillas

Je zou zeggen dat Van Eerd aan dit hele imperium zijn handen vol heeft. Maar toch wilden hij en zijn familie meer.

Gorillas

Dit voorjaar nam Mississippi Ventures, het investeringsfonds van de familie Van Eerd, een niet nader bekend gemaakt financieel belang in flitsbezorger Gorillas. En ook daar is werk aan de winkel. Het bedrijf probeert miljoenen op te halen bij investeerders, maar die houden het geld op zak.

Ook bij Gorillas reageerde vrijdag niemand op persvragen.

In de spaarzame vrije tijd die Van Eerd over heeft, racet hij (onder meer de Dakar-rally) en maakt hij muziek. Met zijn band Factor 12 trad hij op bij de Toppers en hij had met Frits & Feestteam diverse carnavalshitjes, onder meer met de liedjes 'Fan van Jou' en 'Ik Zet Vandaag De Bloemetjes Weer Buiten'. 

Carnavals-hits

Dat alle activiteiten van de Jumbo-topman nauw verweven zijn, bleek wel bij de opnames van deze liedjes. De zangers dragen de bekende geel-zwarte kleuren, ook werden de video's opgenomen in Veghel.

De muziek wordt uitgebracht door Berk Music, dezelfde platenmaatschappij die ook artiesten als Snollebollekes en John de Bever onder contract heeft. Hoeveel Van Eerd met de muziek en zijn optredens verdient, is niet bekend.

Geen tijd verprutsen

Hoe hij al deze activiteiten combineert (hij heeft ook nog drie kinderen) en niet omvalt, legt hij zelf uit: "Hoe drukker je het hebt, hoe meer je ertegenover moet stellen. Ik verpruts geen minuut en gebruik mijn tijd zo efficiënt mogelijk," aldus Frits van Eerd op zijn eigen site.

Hij kijkt bijvoorbeeld naar eigen zeggen geen televisie, maar besteedt die uren liever aan dingen die hij graag doet, zoals een avondje muziek maken.

Dit
Lees ook:
Dit is Frits van Eerd: raceliefhebber en Jumbo-topman
Bron: RTL Z