Ga naar de inhoud
'18 procent minder passagiers'

Weer vluchten geschrapt op Schiphol, Sunweb vreest voor herfstvakantie

Drukte op Schiphol op 13 september 2022. Beeld © ANP

Luchtvaartmaatschappijen zullen ook in oktober moeten snijden in het aantal vertrekkende passagiers. Dat heeft Schiphol donderdagochtend aan de luchtvaartondernemingen meegedeeld. Hoeveel passagiers worden geraakt is nog niet duidelijk. Sunweb vreest voor teleurgestelde passagiers in de herfstvakantie.

Volgens BARIN, de belangenvereniging van in Nederland actieve luchtvaartmaatschappijen, moeten de passagiersaantallen met 18 procent omlaag. Schiphol wil dat percentage niet bevestigen, maar een woordvoerder zegt dat ingrepen nodig zijn.

Schiphol-topman Dick Benschop zei in een videoboodschap waarin hij zijn vertrek aankondigde vanwege de aanhoudende chaos dat de personeelsproblemen nog steeds niet zijn opgelost. "Vandaag of morgen is Schiphol genoodzaakt om nieuwe beperkingen voor de komende weken af te kondigen. Dat is slecht nieuws. Opnieuw."

Zomerbonus

Over de precieze percentages worden nog gesprekken gevoerd, zegt de woordvoerder van Schiphol. Het probleem zit vooral bij de beveiligers. Beveiligingsbedrijven zijn niet in staat om de gevraagde aantallen te leveren. Sterker, de komende periode is het aantal beschikbare beveiligers nog minder dan gedacht.

Marnix Fruitema, voorzitter van BARIN, zegt dat sinds het wegvallen van de zomertoeslag van 5,25 euro bruto per uur veel beveiligers hun heil elders zoeken. De problemen deze week waren volgens hem het gevolg van tientallen beveiligers die niet op het werk kwamen opdagen.

Zomerbonus
Lees ook:
Zomerbonus personeel Schiphol verdwijnt: 'Uitkijken voor nieuwe problemen'

Reizigers teleurstellen

Reisorganisatie Sunweb is bang weer veel reizigers teleur te moeten stellen nu Schiphol het aantal vertrekkende passagiers verder wil verlagen om de drukte aan te kunnen.

Sunweb-topman Mattijs ten Brink zegt in een reactie dat de herfstvakantie voor veel reisorganisaties ongelooflijk belangrijk is. "Een grote bron van inkomsten. Veel vakanties zijn al geboekt", zo laat hij weten. Volgens Ten Brink is het nog niet duidelijk wat de impact van de ingreep is.

In de zomervakantie, toen ook het aantal reizigers werd gemaximeerd, vielen de gevolgen voor het bedrijf relatief gezien mee. Daar houdt hij voor de herfstvakantie ook rekening mee. Mogelijk dat van andere luchthavens kan worden gevlogen. Ook behoort omboeken tot de mogelijkheden.

Dick
Lees ook:
Dick Benschop stapt op als topman van Schiphol na maanden van chaos

Benschop vertrekt 

Ten Brink zegt verder niet verrast te zijn over het aangekondigde vertrek van Schiphol-baas Dick Benschop, al had hij dit op een later moment verwacht. Het gaat volgens de hem te ver om alleen Benschop verantwoordelijk te houden voor de problemen.

Zijn opvolger zal wat Ten Brink betreft vooral moeten inzetten op de kern van de luchthaven, namelijk zorg dragen voor passagiers. Dat is onder Benschop en zijn voorgangers de laatste jaren uit het oog verloren. "Het ging om het financiële en economische plaatje", aldus Ten Brink. "Het zijn ook de aandeelhouders en de politiek die de koers van Schiphol hebben uitgezet."

'Bagagepersoneel
Lees ook:
'Bagagepersoneel Schiphol doet al jaren te zwaar werk, controle ontbreekt'