Ga naar de inhoud
Witwasonderzoek

Jumbo-baas Van Eerd nog vast in witwaszaak in motorcrosswereld

Jumbo-topman Frits van Eerd tijdens de Jumbo Racedagen in 2019. Beeld © ANP/Edwin Janssen

In de witwaszaak rond de motorcrosswereld waar Jumbo-topman Frits van Eerd bij betrokken is, zitten nog acht verdachten vast waaronder Van Eerd. "In het kader van het onderzoek worden ook vragen gesteld aan Frits van Eerd", schrijft Jumbo op de website.

Van Eerd werd volgens het Financieele Dagblad eergisteren gearresteerd bij een doorzoeking van zijn woning in het Brabantse Heeswijk-Dinther, waarna hij in de cel belandde. Jumbo zei er eerder niets over, maar meldt nu dat 'gedurende zijn afwezigheid de dagelijkse bedrijfsvoering van Jumbo gewaarborgd wordt door het directieteam'.

Voorgeleid

De acht verdachten die nog vastzitten worden binnenkort voorgeleid aan de rechter-commissaris in Assen. Wanneer dat precies gebeurt, is nog onduidelijk. Zij zitten in beperking, wat betekent dat ze alleen contact mogen hebben met hun advocaat.

Jumbo zelf is niet betrokken bij de zaak en wil niet zeggen wat het onderzoek betekent voor de positie van Van Eerd als topman.

Arrestatie

Het onderzoek van het OM richt zich op witwasconstructies waarbij geld en goederen zijn witgewassen. Dat gebeurde via onroerendgoedtransacties, autohandel, onverklaarbare contante stortingen en sponsorcontracten in de motorcross-sport. Ook is er een verdenking van btw-fraude in de autohandel, aldus het OM.

'Jumbo-topman
Lees ook:
'Jumbo-topman Van Eerd verdachte in witwasonderzoek'

Motorsport

Een 58-jarige uit de gemeente Aa en Hunze wordt gezien als hoofdverdachte. De andere acht, onder wie dus ook Van Eerd, wordt verweten dat zij in meer of mindere mate betrokken zijn geweest bij de fraude.

Van Eerd is een fervent motorsportliefhebber. Hij reed mee in de Dakar-rally en sponsort onder meer Max Verstappen met Jumbo.

Een van de negen betrokkenen is vandaag vrijgelaten, maar nog wel verdachte in de zaak. De man die is vrijgelaten is 33 jaar oud en komt uit Assen, maakte het Openbaar Ministerie vanavond bekend.

Dit
Lees ook:
Dit is Frits van Eerd: raceliefhebber en Jumbo-topman