Ga naar de inhoud
'Bracht nacht in cel door'

'Jumbo-topman Van Eerd verdachte in witwasonderzoek'

Frits van Eerd bracht de nacht in de cel door, aldus bronnen. Beeld © ANP

Jumbo-topman Frits van Eerd wordt verdacht van witwassen. Hij bracht de nacht in de cel door, zeggen bronnen rond het strafrechtelijk onderzoek tegen het Financieele Dagblad (FD).

Op meer plekken in het land zijn gisteren invallen gedaan door de FIOD, de opsporingsdienst van de Belastingdienst, in het kader van een witwasonderzoek. Een van de invallen werd gedaan bij de Jumbo-topman. 

Hij werd gisteren gearresteerd tijdens een doorzoeking bij zijn woning in het Brabantse Heeswijk-Dinther, meldt het FD. Behalve Van Eerd werden tegelijkertijd diverse personen uit de motorcrosswereld ingerekend. In totaal zitten negen mensen vast, aldus de krant. 

Witwasconstructies

Het onderzoek richt zich specifiek op diverse witwasconstructies waarbij geld en goederen zijn witgewassen, liet het Openbaar Ministerie (OM) gisteren weten. "Dit witwassen gebeurde via onroerend goedtransacties, autohandel, onverklaarbare contante stortingen en sponsorcontracten in de motorcross-sport. Daarnaast is er een verdenking van BTW-fraude in de autohandel", stelde het OM gisteren in een verklaring.

Dit
Lees ook:
Dit is Frits van Eerd: raceliefhebber en Jumbo-topman

Een man van 58 uit de gemeente Aa en Hunze wordt gezien als hoofdverdachte, als 'spin in het web'. De andere acht, onder wie dus blijkbaar ook Van Eerd, wordt verweten dat zij in meer of mindere mate betrokken zijn geweest bij de fraude.

Motorsport

Van Eerd is een fervent motorsportliefhebber. Hij reed mee in de Dakar-rally en sponsort onder meer Max Verstappen met Jumbo.

Jumbo liet gisteren weten 'kennis genomen te hebben' van het onderzoek van de FIOD. "Naar wij hebben begrepen richt het onderzoek zich niet op Jumbo. Wel worden er in het kader van het onderzoek vragen gesteld aan Frits van Eerd."

Het OM was vandaag niet direct bereikbaar om te reageren op vragen van RTL Z. Jumbo laat weten 'geen verdere mededelingen te willen doen'.

Beelden FIOD en politie op landgoed van Jumbobaas Van Eerd

00:23