Ga naar de inhoud
Schadeclaim

Beleggersvereniging wil miljarden van Philips wegens slaapapneukwestie

Beeld © ANP

Beleggersvereniging VEB stelt zorgtechnologieconcern Philips aansprakelijk voor de schade die beleggers hebben geleden in de slaapapneu-affaire.

Volgens de VEB heeft Philips patiënten en aandeelhouders verkeerd geïnformeerd over de kwestie, bevestigt de vereniging na eerdere berichtgeving door het FD.

16 miljard euro

De belangenorganisatie raamt de schade die beleggers hebben geleden door de koersverliezen van het aandeel Philips op 16 miljard euro.

In bepaalde apneu-apparaten van Philips kon isolatieschuim afbrokkelen, wat mogelijk ernstige gezondheidsschade voor patiënten oplevert. Het bedrijf moet daardoor zo'n 5,5 miljoen apparaten terugroepen.

Op de korrel

De problemen werden vorig jaar bekend, maar uit documenten van de Amerikaanse toezichthouder FDA blijkt dat er al in 2015 aanwijzingen waren dat er iets mis was. Franse openbaar aanklagers startten eerder al een vooronderzoek naar Philips vanwege de kwestie. Ook justitie in de VS heeft Philips op de korrel.

Slapeloze
Lees ook:
Slapeloze nachten bij Philips, wat is er aan de hand?

De VEB stelt dat vanaf het moment dat Philips voor het eerst melding maakte van grootschalige problemen met beademingsapparaten in april 2021, de beurswaarde van het concern met ruim 27 miljard euro is afgenomen. Daarvan zou zo'n 16 miljard euro aan schade direct te herleiden zijn tot de gebrekkige informatievoorziening rond de apneu-affaire, aldus de VEB.

Misleiding

"De falende informatievoorziening van Philips heeft geresulteerd in misleidende jaarrekeningen, bestuursverslagen en persberichten in de afgelopen jaren", aldus de vereniging. "Daarnaast heeft VEB namens beleggers ook ernstige bezwaren aan Philips overgebracht vanwege het ontbreken van een gedegen interne controle en administratieve organisatie."

De VEB wil eerst in gesprek met Philips. Mogelijk volgt een stap naar de Ondernemingskamer met het verzoek onderzoek te doen naar de gang van zaken bij Philips sinds 2015. Ook zou het kunnen dat de verenging een collectieve claimzaak tegen Philips begint.

'Integer gehandeld'

Philips bevestigde een brief van de VEB te hebben ontvangen, maar gaat niet in op details.

Het bedrijf zegt in een beknopte reactie altijd integer te hebben gehandeld en ziet een eventueel gesprek met de beleggersvereniging met vertrouwen tegemoet. "We zullen de inhoud van de brief zorgvuldig bestuderen voordat we met een verdere reactie komen", aldus een woordvoerder van Philips.

Het zorgtechnologieconcern kondigde eerder al aan dat topman Frans van Houten na bijna twaalf jaar het stokje per 15 oktober overdraagt aan Roy Jakobs, die ook bij Philips werkt. Jakobs is nu nog de eindverantwoordelijke voor de grote terugroepactie van de slaapapneu-apparaten van het bedrijf.

Voortijdig
Lees ook:
Voortijdig vertrek Philips-ceo Van Houten na schandaal rond slaapapneu-apparaten
Dit is een artikel van