Vrees dat personeel vertrekt

Zomerbonus personeel Schiphol verdwijnt: 'Uitkijken voor nieuwe problemen'

26 augustus 2022 13:19 Aangepast: 26 augustus 2022 13:57
Drukte op Schiphol op 1 augustus. Beeld © ANP

Schiphol gaat er alles aan doen om te zorgen dat het niet nodig is om ook na oktober een maximumaantal reizigers in te stellen. Maar nu de zomerbonus voor het personeel verdwijnt, moet de luchthaven als de wiedeweerga aan de slag om mensen aan te trekken én te behouden waarschuwt vakbond FNV. "Anders zitten we weer met een probleem."

Om de chaos op Schiphol aan te pakken sloten vakbonden en Schiphol een akkoord op 1 juni. Beveiligers, bagage-afhandelaars, schoonmakers en buschauffeurs kregen er tijdelijk 5,25 euro per uur bij. Deze zomerbonus moest een zwarte zomer op het vliegveld voorkomen.

Maar zelfs de tijdelijke loonstijging, die in sommige gevallen opliep tot 60 procent, kon ellende voor reizigers niet voorkomen. Ook deze maand waren er nog regelmatig lange rijen. "Het afgelopen halfjaar stond natuurlijk gewoon in het teken van het grote personeelstekort en de veel te lange rijen", zegt Joost van Doesburg, campagneleider FNV Schiphol tegen RTL Z.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Loonexplosie tot 60 procent moet zwarte zomer Schiphol voorkomen

Terug naar normaal 

Schiphol-topman Dick Benschop wil terug naar normaal en het maximumaantal reizigers schrappen, zei hij bij de presentatie van de halfjaarcijfers vandaag. Volgens Benschop is het vooralsnog niet duidelijk of er ook in november en december dat soort beperkingen zullen zijn. "Maar waar we heen willen, is dat het niet nodig zal zijn."

Volgens Van Doesburg heeft de zomerbonus geholpen om de problemen niet nog erger te maken. "Het heeft er vooral toe geleid dat de uitstroom van boze, gefrustreerde beveiligers gestopt is. Veel mensen die zeiden: 'Deze bonus is zo hoog, bijna 50 procent meer dan mijn standaardsalaris, ik blijf nog'", zegt hij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schiphol herstelt fors door terugkeer reizigers na corona

Uitstroom voorkomen

Ook kwamen er waarschijnlijk door de bonus zo'n 200 beveiligers bij. Op 5 september eindigt de zomerbonus en die wordt dan vervangen door een veel lagere Schiphol-bonus van 1,40 euro per uur.

"Dat is nog steeds vrij substantieel voor beveiligers en voor schoonmakers op de luchthaven, maar dat kan betekenen dat er een uitstroom op gang komt van beveiligers en dat kan ook betekenen dat er weer extra problemen gaan ontstaan in de herfst en rondom de herfstvakantie bijvoorbeeld", zegt Van Doesburg.

Lonen omhoog

Volgens hem moet Schiphol nu aan de slag met de vakbonden met het akkoord dat is gesloten voor de lange termijn. Schiphol moet een fijnere, veilige werkplek worden en daarmee een fijnere plek voor reizigers, zegt van Doesburg.

Daarom moet er onder andere minder concurrentie komen tussen bagage-afhandelaars en beveiligingsbedrijven. "Dat werknemers geen kosten meer hoeven te maken om bijvoorbeeld te parkeren op Schiphol", zegt Van Doesburg. Maar er moet ook gewoon geld bij, vindt FNV. "En dat is niet meer 10,31 euro, wat sommige mensen op de luchthaven verdienen. Dat moet echt met grote stappen omhoog."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van