Ga naar de inhoud
Exportverbod en hogere energierekening

Bijna een derde van ondernemers heeft last van sancties tegen Rusland

De Russische president Vladimir Poetin. Beeld © ANP / Mikhail Metzel / Kremlin Pool / Planet Pix via ZUMA Press Wire

Bijna een derde van de Nederlandse ondernemers heeft last van de sancties tegen Rusland. Ze kunnen bijvoorbeeld geen producten meer exporteren naar Rusland of worden geconfronteerd met duurdere exportkosten omdat vliegtuigen moeten omvliegen.

Ook hebben veel bedrijven last van de gestegen energieprijzen en van een schaarste in onderdelen. Dat blijkt uit een enquête onder ruim duizend ondernemers in opdracht van de overheid.

In opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat is een flitspeiling uitgevoerd naar de gevolgen van de Russische inval in Oekraïne voor Nederlandse ondernemers. In juni werden 1031 bedrijfseigenaren, directeuren en managers geënquêteerd.

29 procent van de ondernemers wordt op enige wijze geraakt door de gevolgen van de Russische inval in Oekraïne; 10 procent wordt direct geraakt door de sancties. Het gaat om grote bedrijven, onder meer in de industrie en financiële dienstverlening.

Een kwart van alle geraakte ondernemers en 28 procent van de direct geraakte ondernemers zegt grote of zeer grote gevolgen te ervaren. Ongeveer tien procent leverde goederen aan Rusland.

Kijk
Lees ook:
Kijk mee: antwoord op jullie vragen over de sancties tegen Rusland

Onstabiel

"De markt is onstabiel geworden en dat heeft impact op onze klanten en leveranciers", zegt een respondent. "We hebben minder opdrachten doordat opdrachtgevers wel te kampen hebben met problemen door die situatie", aldus een ander.

Een deel van de ondernemers, met name die direct getroffen zijn, heeft hulp gezocht bij het door de overheid ingestelde Sanctieloket Rusland. Ze wilden bijvoorbeeld weten wat wel en niet mag, ze zoeken naar mogelijkheid om de sancties te ontlopen via een ander land en willen weten welke bedrijven op de sanctielijst staan.

Brusselse sancties

Brussel heeft sinds het begin van de oorlog verschillende sanctiepakketten opgelegd. Zo zijn bijvoorbeeld Russische schepen niet welkom in havens zoals Rotterdam en Amsterdam en mogen EU-lidstaten geen Russische kolen meer importeren. De maatregelen moeten Rusland financieel duperen.

Waarom Poetin niet bang wordt van sancties

02:35

Shell

Een Russische rechtbank heeft geoordeeld dat een samenwerkingsverband in Rusland waar Shell voor de helft in zit, onder controle van Moskou moet komen. Dat meldt het Russische persbureau Interfax vandaag.

Het gaat om Salym Petroleum Development (SPD), een joint venture tussen Shell en Gazprom Neft, de olietak van het Russische staatsgasconcern Gazprom. Shell en Gazprom Neft hebben elk een belang van 50 procent in het samenwerkingsverband, dat zich bezighoudt met de ontwikkeling van velden in het westen van Siberië.

Russische controle

De Russische krant Kommersant meldde vorige week al dat Gazprom Neft stappen had genomen om de joint venture juridisch volledig onder Russische controle te krijgen. Daarbij moesten de rechten van aandeelhouders van Shell worden opgeschort. De rechtbank bevriest nu bepaalde rechten van Shell tot eind december 2023, waaronder het stemrecht.

"We houden de situatie in de gaten en beoordelen onze juridische opties", laat een woordvoerder van Shell aan het ANP weten. "We hebben op dit moment geen verder commentaar."

Sancties

Shell maakte in maart al plannen bekend om de activiteiten in Rusland stop te zetten, toen er sancties werden afgekondigd door de EU. Het olie- en gasconcern had ook al aangegeven miljarden te moeten afschrijven op zijn activiteiten in Rusland.

Dit is een artikel van