Ga naar de inhoud
'Beste kwartaal in geschiedenis'

Torenhoge winsten: oliebedrijven breken alle records

Een Shell-tankstation met de prijzen van 1 juni. Beeld © ANP

Acht van de grootste olie- en gasbedrijven ter wereld hebben in de afgelopen drie maanden gezamenlijk een duizelingwekkende nettowinst behaald van ruim 112 miljard dollar (110 miljard euro). Saudi Aramco is de grootste winstmachine. Hier werd in 91 dagen 48 miljard dollar verdiend.

De extra inkomsten worden bij de meeste bedrijven vooral in eigen aandelen geïnvesteerd.

Voor vrijwel alle oliebedrijven was het afgelopen kwartaal het beste in de geschiedenis van het bedrijf. Zo verviervoudigde de winst van het Amerikaanse Exxon Mobil, net als dat dat bij concurrent Chevron gebeurde. Bij Shell verdubbelde de winst en bij Aramco was de winstgroei 90 procent.

Getallen op een rij

Alle olie- en gasbedrijven hebben als verklaring de sterk gestegen olie- en gasprijzen. De gemiddelde prijs voor een vat olie was vorig jaar zo’n 70 dollar, nu ligt die boven de 100 dollar.

De gasprijs is in Europa is een jaar met dik 600 procent gestegen. De bedrijven krijgen zo veel meer dollars per opgepompte liter olie of kubieke meter gas.

BP is 'een pinautomaat'

Ook de sterk toegenomen vraag na de lockdowns in de coronapandemie helpen de winsten omhoog. De topman van BP noemde zijn eigen bedrijf dit voorjaar al  een 'cash machine' ofwel een pinautomaat. 

De grote getallen worden nog duidelijker in een overzicht van de kwartaalwinsten van grote olie- en gasbedrijven.

In dit overzicht zijn grote Russische bedrijven als Gazprom en Rosneft niet meegenomen. Zij komen pas later met kwartaalcijfers. En hoewel ze last ondervinden van het feit dat Europa steeds minder gas in Rusland koopt,  profiteren ze ook van de hoge prijzen bij wat ze nog wel exporteren.

Gasprijs
Lees ook
Gasprijs stijgt door lage waterstand, gebrek aan kolen en koelwater
'Opvallend dat de superwinsten vooral worden gehaald in periodes met gewapende conflicten op de wereld.'

3 miljard per dag, al 50 jaar

De megawinsten zijn volgens  een recent onderzoek van de Belgische milieuprofessor Aviel Verbruggen niets nieuws. Sinds 1970 is er volgens zijn onderzoek 52 biljoen dollar (52.000.000.000.000 dollar) verdiend door de olie- en gassector. Dat betekent een kleine drie miljard dollar per dag.

Verbruggen deed zijn onderzoek met behulp van cijfers van de Wereldbank. The Guardian liet onafhankelijke experts ernaar kijken en die bevestigen het beeld.

Verbruggen zei zelf ook verrast te zijn door de omvang van de winst. " Het is echt pure winst. Ze wisten 1 procent van alle welvaart in de wereld te pakken zonder er iets voor te doen."

Hij noemt het aan de telefoon ook "opvallend dat de superwinsten vooral worden gehaald in periodes met gewapende conflicten op de wereld."

Wat doe je ermee?

Shell heeft gezegd de komende maanden voor 6 miljard dollar extra aan eigen aandelen in te kopen. Ook ExxonMobil, Chevron en TotalEnergies zeggen hun winsten voor een groot deel in eigen aandelen te steken.

Door aandelen op te kopen, stuwen de bedrijven de koers van het eigen aandeel. Daar zijn vooral beleggers in die aandelen blij mee. 

Minder gasexport voor Rusland, maar wel voor hogere prijzen

02:32