Ga naar de inhoud
Waarschijnlijk ransomware

Meer dan 100 tandartspraktijken dagen dicht door cyberaanval

Archief: Foto ter illustratie Beeld © ANP

Meer dan honderd tandartspraktijken houden de komende dagen de deuren noodgedwongen dicht. Het gaat om praktijken van Colosseum Dental Benelux, een groot bedrijf met meer dan 130 vestigingen in België en Nederland. Het bedrijf is getroffen door een cyberaanval, en gaat aangifte doen bij de politie.

Ook heeft het bedrijf de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) ingelicht. Dat bevestigt Colosseum Dental Benelux na vragen van RTL Z.

Bedrijven zijn verplicht de AP in te lichten wanneer er sprake is van een datalek. "Waar nodig nemen we tevens contact op met diegenen wiens belangen door dit incident mogelijk zijn geraakt", meldt een woordvoerder van Colosseum Dental Benelux.

120 locaties gesloten

Vanwege de aanval zijn sinds donderdag de tandartspraktijken in Nederland gesloten. Het is onduidelijk wat er precies gebeurd is.

Het bedrijf houdt het op een 'cyberincident', waar circa 120 Nederlandse locaties last van hebben. Colosseum Dental verwacht dat de praktijken volgende week mondjesmaat weer open gaan.

NCTV:
Cyberaanvallen komen steeds vaker voor
NCTV: cyberdreiging voor Nederland neemt toe

Kenmerken van een ransomware-aanval

Volgens een goed ingevoerde bron heeft het personeel geen toegang tot de patiënthistorie van klanten. "Dit heeft helaas alle kenmerken van een ransomware-aanval in zich", aldus Dave Maasland CEO van cybersecuritybedrijf ESET Nederland.

"Het stilvallen van een operatie, niet bij systemen of websites kunnen, aangifte bij de politie en een melding bij de AP, dat wijst allemaal die kant op," vertelt Maasland. Hij sluit niet de mogelijk uit dat toch een andere type aanval kan zijn, maar acht die kans klein. "In de huidige golf van cyberincidenten is het helaas bijna altijd ransomware."

Systemen herstellen

Het bedrijf werkt momenteel aan het herstellen van de systemen, en doet samen met externe partijen onderzoek naar het incident. Vanwege het lopende onderzoek wil de woordvoerder niet meer informatie delen. Welke partij er achter het incident zit, en of er patiëntgegevens zijn buitgemaakt, wil hij niet delen. 

Colosseum Dental Benelux heeft meer dan 130 locaties in Nederland en België, die jaarlijks zo’n 600.000 patiënten behandelen, staat op de site van het bedrijf. De aanval heeft alleen de circa 120 Nederlandse vestigingen getroffen. Een woordvoerder laat weten dat België of andere landen niet zijn betrokken bij het incident.

Bekijk ook: Zo gaan criminelen te werk tijdens een ransom-ware aanval

03:34