Ga naar de inhoud
Krappe arbeidsmarkt

PostNL biedt alle postbezorgers een vast contract aan

Beeld © ANP

Alle postbezorgers van PostNL krijgen een vast contract aangeboden. Dat betekent dat ruim 1000 krachten met een tijdelijke aanstelling een vast contract krijgen als ze dat willen. Zo wil het postbedrijf het gevecht om personeel winnen.

Het aanbod geldt voor bezorgers die al in dienst zijn en voor bezorgers die nog in dienst worden genomen, meldt PostNL. Tot nu toe kregen bezorgers pas na zeven maanden een vast contract aangeboden. 

Koersval
Lees ook:
Koersval PostNL na winstwaarschuwing en uitblijven nieuws België

PostNL hoopt met het aanbod nieuwe mensen aan te trekken. "Dat is hard nodig in de huidige krappe arbeidsmarkt", stelt het bedrijf. Er werken momenteel bijna 16.500 bezorgers voor PostNL. 

Bonus en bezorgen in de avond

Om mensen te warm te maken voor het bezorgingsvak biedt PostNL 'in bepaalde gebieden' een startbonus van 250 euro. Daarnaast zijn de lonen voor jonge bezorgers verhoogd en is het werk flexibeler gemaakt, zegt PostNL.

In sommige steden kunnen bezorgers ook 's avonds aan de slag. Het bedrijf wil zo scholieren en studenten trekken die gaan bezorgen als bijbaantje.

PostNL
Lees ook:
PostNL krijgt miljoenenboete wegens late postbezorging in 2019

Postbezorging 'piept en kraakt'

Een woordvoerster van PostNL zegt dat door de personeelstekorten de postbezorging 'piept en kraakt'. PostNL heeft tussen de 1300 en 1500 postbezorgers extra nodig. Het gebeurt dat door de tekorten post soms een dag te laat wordt bezorgd.

"We hebben echt mensen nodig." De welkomstbonus van maximaal 250 euro in sommige gebieden voor nieuw personeel, dat heeft nog niet genoeg geholpen. "Er zijn creatieve maatregelen nodig en we denken dat dit kan helpen."

FNV: hartstikke mooi 

Vakbond FNV betwijfelt of de vaste contracten gaan bijdragen aan het vergroten van het personeelsbestand van PostNL. "Vooral bij het aantrekken van personeel zal het helpen, maar bij het behoud waarschijnlijk minder", aldus Mariska Exalto, bestuurder post en pakketten bij FNV. Volgens haar wijzigt PostNL weleens de werkvoorwaarden van bezorgers, zoals het werkgebied en de werktijden. Daardoor zouden bezorgers ook weer snel kunnen vertrekken.

Toch noemt Exalto de stap 'hartstikke mooi'. Door afspraken met de overheid viel het volgens haar al mee hoeveel van de postbezorgers flexwerkers waren. Grotere winsten zijn volgens de vakbondsbestuurder te behalen bij de medewerkers in de pakketbezorging en sorteercentra, waar 'heel veel flexwerkers zijn.

FNV wil ook graag een uurloon van minimaal 14 euro. Dat is volgens Exalto ook belangrijk bij het tegengaan van personeelstekorten.

Over de contracten van pakketbezorgers wordt niets gemeld. PostNL zegt dat daar de personeelsproblemen minder groot zijn dan in de postbezorging.